КОГАТО ПРЕКАЛИМ С МАЗНИНИТЕ

Излишъкът от мазнини, най-вече на холестерол LDL (,,лош“ холестерол), кара ендотелните клетки (които покриват артерията от вътрешната страна) да секретират адхезивни (слепващи) молекули, фиксиращи моноцитите и лимфоцитите от кръвта, които се трансформират в макрофаги, поглъщат тези липопротеини и стават ,,пенливи клетки“(макрофаги, изпълнени с мазнини). Те, от своя страна, дават началото на мастни бразди по съдовия ендотел. Включват се и мускулните клетки, които способстват за развитието на атероматозни плаки.

Освен от холестерол, плаката е съставена и от полиненаситени мастни киселини, каквито са тези, съдържащи се в слънчогледовото олио или царевичния зародиш. Приблизително 65-70% от мастните киселини в слънчогледовото олио са представлявани от полиненаситената мастна киселина Омега-6, която в количество, в което по принцип се консумира, оказва серия от неблагоприятни въздействия.

– Подпомага окисляването на липоптотеините с ниска плътност (,,лошия“ холестерол) и на други липопротеини.

– Обостря възпалителните процеси, например при деформиращия полиартрит.

– Инхибира имунната система и подпомага появата и развитието на туморни образувания.

Смята се, че епидемията от атеросклероза и ракови заболявания, появили се в западните страни след 1920 година, се дължи, освен на тютюнопушенето и на високата консумация на полиненаситени мастни киселини под формата на евтини олиа и на произведения от тях маргарин.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“

P.S. Когато употребяваме олиа, трябва да имаме предвид, че са силно концентрирани и екстрахирани от естествената им среда в хранителните продукти. Затова трябва да се употребяват в много ограничено количество.