Кои са основните ви човешки потребности и защо е важно да ги удовлетворявате?

Хората имат всевъзможни потребности. Основните могат да бъдат разделени в четири категории: физически, психически, емоционални и духовни. Излишно е да подчертаваме, че е важно да ги задоволяваме, тъй като неудовлетвореният човек на първо място не е полезен на самия себе си.
Най-добрият начин да се погрижим за своите нужди е да ги изследваме и опознаем, а за тази цел не трябва да спираме да си задаваме въпроси като: „Какво може да успокои душата ми?” и дори „Жаден ли съм в момента?”… Звучи съвсем простичко и до известна степен наистина е така.
Психологът Джанет Конър съветва да се отнасяме към себе си така, както изследователите се отнасят към Марс – с внимание към всеки детайл и с нестихващ ентусиазъм да разнищят всяка загадка, която може да им разкрие дори миниатюрна частица от необятния пъзел, който представлява за тях тази планета.
И така, следвайки примера на учените, нека видим въпросите, които е добре да започнем да си задаваме, ако искаме да опознаем и удовлетворим потребностите си.

Физически нужди:

Кое е това, което може да увеличи енергията ми – танци, тичане, силов спорт?
Какво ме успокоява – може би разходка сред природата? Тичане, масаж?
Поставям ли физически граници – ограничавам ли комуникацията си с определени хора, които са токсични и ми действат отрицателно? Умеля ли да казвам: „Не”?
Коя е храната, която тялото ми обича? Колко често мога да си позволявам любимия си шоколад? Жаден ли съм или съм гладен? Изморен ли съм? Мога ли да си създам навик да си лягам 1 час по-рано от обикновено? Как искам да се чувствам физически?

Психически нужди:

Какво ме вдъхновява? Може би четене на определени книги, гледане на определени видеа? А може би да се събуждате с мисълта, че през деня ще имате време да се отдадете на своя страст?
Кои са нещата, които ме провокират – може би реденето на пъзели, ученето на нов език, проучване на проектите на НАСА?
Кои са нещата, които могат да запалят въображението ми? Вдъхновяващи истории, време и пространство, в което да пуснете на воля фантазията и страстта си, творчески загадки, които очакват творческите ви решения?

Емоционални нужди:

Какво чувствам? Една от грешките, които ни спъват в разбирането и опознаването на нас самите, е, че се отдаваме на чувствата си, без да ги идентифицираме и изследваме. И така, какво чувствам в този момент – тъга, остър гняв, недоволство? А как мога да изразя своите отрицателни емоции здравословно?
Психолозите смятат, че един от начините да подпомогнем процеса на опознаване и овладяване на емоциите си, е воденето на дневник. Описвайте в детайли всичко, което ви разстройва и натъжава. Това ще успокои ума ви, а от друга страна, след като прочетете написаното, ще се убедите, че нещата не са толкова страшни и болезнени, колкото ви се струват, когато остават заключени в сърцата ви…

Духовни нужди:

Какво успокоява душата ми? Какво иска душата ми? Може би това е четенето на интересна книга, разходка в парка, а може би дълбоко в себе си имате нужда да простите лоша постъпка на ваш близък?
Нашите нужди се променят непрекъснато. Ето защо е важно да проверяваме себе си редовно и да си задаваме въпроси като посочените по-горе. Добре би било дори да създадете свой собствен списък с въпроси, на които да отговаряте поне веднъж седмично. Това не само ще задълбочи връзката ви със самите вас, но и ще ви даде възможност да удовлетворявате своите физически, умствени, емоционални и духовни нужди, което е толкова важно за личностното ви израстване, за поддържането на мира в душата ви и за отношенията ви с околните.