КОЙ Е С ПРЕДИМСТВО?

 

В столицата на една ориенталска държава се случило едно странно пътнотранспортно произшествие: На едно кръстовище се блъснали едновременно една пожарна, полицейска кола, линейка (и трите с включени сирени) и минаващ с предимство трамвай. Водачите на тези автомобили явно са мислели: Аз съм с предимство. Във всеки случай те всички се блъснали. И така, на това кръстовище се стигнало до ужасна верижна катастрофа. И понеже никой не искал да поеме вината, на следващия ден местната преса писала, че катастрофата била акт на чуждестранни терористи.

Ние може би се подсмихваме на тази история. Но ръка на сърцето: Не е ли подобен мирогледът на мнозина днес? Човек мисли най-напред за себе си, за собствения си успех и личен напредък. И понеже и останалите често разсъждават толкова егоистично, то конфликтът е неизбежен. Така хората тичат след своето мнимо щастие, докато изведнъж се спрат пред развалините на свето „житейско дело”. Но вместо да потърсят причините за нещастието у себе си, те се оплакват от злата си участ и обвиняват обществото, родителите си или … Бога. Ние ги призоваваме: Спрете по опасния си път! Познай себе си като обременен от греха грешник пред Бога!

“И човекът рече: Жената, която си ми дал за другарка, тя ми даде от дървото, та ядох. И Господ Бог рече на жената: Що е това, което си сторила? А жената рече: Змията ме подмами, та ядох.”       

Битие 3:12-13