КОМАНДНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЗЪКА: КАК ДА ГО ПАЗИМ ЗДРАВ

 1. Пазете челния си дял от физически травми.

Физическите травми могат да нанесат необратимо увреждане на мозъка. Боксът, футболът и мотоциклетизмът са примери за силно рискови дейности. Ударите по главата в бокса често увреждат малките кръвоносни съдове, особено в челния дял. Боксьор с такива травми често се нарича „пиян от юмручни удари“.

Физическата травма не е ограничена до спортистите. Автомобилните катастрофи могат да причинят увреждане на челния дял. Затова е задължително да си слагаме предпазните колани.

2. Предотвратявайте болести, които могат да увредят челния ви дял.

Мозъчният удар е сред най-обезпокоителните. Контролирането на рисковите фактори като високо кръвно налягане може да го предотврати. Независимите рискови фактори за мозъчен удар при хора на възраст между 16 и 60 години включват високо кръвно налягане, диабет, пушене, сърдечни болести и консумация на алкохол (до 24 часа преди началото на удара). Жените могат да добавят противозачатъчните таблетки към този списък с рискови фактори.

Основният принцип е да имаме здравословен начин на живот, който удовлетворява нуждите на цялото тяло.

 1. Избягвайте лекарства/наркотици и токсини, които могат да увредят функцията на мозъка.

  Този списък включва и „законните наркотици“ като кофеин, никотин и алкохол, както и уличните наркотици.

 4. Подобрявайте качеството на кръвта, която захранва мозъка.

Дишайте чист, свеж, наситен с кислород въздух. Дълбокото дишане, особено на свеж въздух, може да повиши сатурацията на кислорода достатъчно, за да се подобри функцията на челния дял. Освен поемането на дълбок дъх от седнало положение, редовните аеробни упражнения (за предпочитане навън) ще накарат сърцето да изпомпва жизненоважната, наситена с кислород кръв към мозъка.

 1. Осигурявайте добра храна.

Изобилието от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки и избягването на месо и сирене е най-добрата диета за подобряване способностите на нашия мозък.

 1. Осигурявайте достатъчно слънчева светлина.

Слънчевата светлина има полезно влияние върху настроението по принцип и върху челния дял в частност. Освен всичко друго, тя може да повишава произвеждането на серотонин (подобрява настроението). Това на свой ред помага да се предотврати депресията и умората. Проучванията на животни показват, че излагането на естествена дневна светлина води до отделянето на значително по-голямо количество на мелатонин вечер, отколкото същото количество изкуствена светлина.

 1. Упражнявайте както тялото, така и ума.

Физическите упражнения са задължителна стратегия за психичното здраве и лечението на депресия. Също толкова важни са и умствените упражнения! Точно както нашите мускули се отпускат, ако не ги упражняваме, така е и с челния ни дял. Сериозните четива, изучаването на природата, задаването на въпроси за огромния свят около нас и други полезни употреби на умствените способности стимулират челния дял.

Умствената активност на децата и юношите е особено важна за подобряване способността за учене. Учените сега откриват първите убедителни доказателства, че интелектуалната стимулация може значително да повиши броя на мозъчните клетки в една критична област на мозъка. Преди това се е смятало, че броят на активните мозъчни клетки е долу-горе постоянен още от ранното детство. Това епохално проучване се извършва в Института Солк за биологични проучвания.

Там млади мишки получават богата среда с повече игри и играчки, както и място да се разхождат в доста големи клетки. Когато излизат резултатите, се оказва, че тези мишки имат 15% повече мозъчни клетки в една ключова област от мозъка, отговорна за паметта и ученето, отколкото генетично идентичните мишки, живеещи в по-бедна среда. Важното заключение е, че средата, която осигуряваме за децата си, наистина може да повлияе върху броя на мозъчните клетки и способността им да учат.

Елън Уайт описва последиците от стимулирането на мозъка в книгата си „Ум, харктер, личност“, изд. „Нов живот“, София, 2000, с. 95-97:

УПРАЖНЯВАНЕТО НА МОЗЪКА ЩЕ ГО РАЗВИВА

 1. „Разумът се приспособява към измеренията на темите, с които се налага да се занимава.
 2. Ако е зает единствено с незначителни, обикновени неща и никога не се напряга да схване великите и вечни истини, той спира развитието си и отслабва.
 3. От тук разбираме колко ценна е Библията като средство за придобиване на интелектуална култура“.

 

 1. Да контролираме това, което гледаме, чуваме и преживяваме.

Последната точка от списъка е свързана с предишната. Когато мислим за весели, положителни теми и предлагаме на ума си велики и вдъхновяващи материали, това ни помага в борбата с депресията, а освен това обогатява ума и укрепва интелекта.

Тъй като центърът на духовността, морала и волята е челният дял на мозъка, оптималните данни, които вкарваме, трябва да бъдат вдъхновяващи материали, които подхранват нашето духовно и морално естество.

 

Д-р Нийл Недли, „Изход от депресията“, издателство „Интеграл-Г“