КОНТРОЛЬОРЪТ НА МАЗНИНИТЕ – 2

Откриването на АМПК се счита за един от най-важните биомедицински пробиви през последните няколко десетилетия. Може ли тя обаче да се използва за отслабване? Ако можем да намерим начин за стимулиране на нейната дейност, организмът ни ще изгаря повече мазнини. Двата очевидни начина за изчерпване на енергийните ни запаси са спортуването и гладуването. Сложете хора на велосипед и започнете да вземате мускулни биопсии, докато го карат, и в рамките на двадесет минути ще установите почти три пъти по-голяма активност на АМПК. Това е логично. Мускулите използват АТФ, за да се свиват, затова АМФ нараства и АМПК се активира. Това е един от начините, по които спортуването води до отслабване. Активирането на АМПК освен това води до митохондриална биогенеза, което означава образуване на допълнителни митохондрии, енергийните централи в клетките ни, където се изгарят мазнини и се създава АТФ. Така АМПК води не само до зареждане на пещта с повече мазнини – тя води до изграждането на още пещи.

Когато престанем да се храним, енергията ни се изчерпва, затова АМПК се активира и ни кара да започнем да изгаряме нашите запаси от мазнини. (Но недостатъчният прием на храна може да бъде със сериозни последици)

Отслабването посредством активиране на АМПК не е толкова просто, тъй като в мозъка ни то засилва апетита, което е логично.

P.S. Спортуването и задоволяването, както на повишения апетит след него, така и на нуждата ни от пълноценни хранителни вещества със здравословна, предимно растителна храна, може да ни осигури желаното намаляване на телесните мазнини.