КОРОНАВИРУСЪТ НЕ Е ПРИСЪДА ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ

Защо възрастите, над 60 годишна възраст, преболедуват най-тежко коронавирусната инфекция. Една от най-често цитираните причини са съпътстващите заболявания. Това е вярно, но дали няма и други причини, които се поддават на контрол и коригиране?

Знаем, че с възрастта тялото започва да синтезира по-слабо важни за защитата срещу инфекции вещества.

Антиоксидантите са сред най-полезните вещества в храната, борещи свободните радикали и редуциращи риска от ракови и инфекциозни заболявания. Глутатионът е с един от най-мощните общопротективни ефекти. Синтезът му намалява с напредване на възрастта, но има начини това да се предотврати.

Глутатион може да се произвежда в организма, като основни суровини за това са аминокиселините цистеин, глицин и глутамин, обаче е и сред най-уязвимите антиоксиданти. Разрушава се много бързо под влияние на определени фактори като стрес, натрупване на токсини и неправилно хранене.

Особено важно е за възрастните да намалят приема на вредни храни и токсини (храни съдържащи трансмазнини, захар, оцветители, ароматизатори, консерванти, подсладители, колбаси, които са богати на наситени мазнини и др) Доколкото е възможно трябва да се намали стреса.

В напреднала възраст  глутатион трябва да се приема и допълнително, а най-естественият начин за това е като се консумират повече храни, богати на този антиоксидант.

Най-голямо количество глутатион или аминокиселини, от които се синтезира съдържат храните чесън, лук, зеле, броколи, карфиол, авокадо, боровинки, домати, соя, овесени ядки, куркума, картофи, месо, яйца, елда, киноа, ориз, пшенични зародиши, боб, леща, тиквени семки, сусам  и др. Подпомагащи за производството му са вит. В6, С  Е и фолиева киселина, поради което получаването му от естествени хранителни източници е препоръчително.

Различни проучвания показват една много интересна особеност по отношение усвояването на глутатиона от храната. Доказано е, че има различни фактори, които нарушават механизмите на всмукване на глутатиона в храносмилателния тракт. Сред тези фактори са залежаването и проблемите със съня, които са чест проблем при възрастните.

Как да се подобрят условията за пълноценен сън?

Много изследвания доказват, че прекомерното излагане на изкуствена светлина, гледането на телевизия през нощта, честото използване на компютъра, работата до късно, са все предпоставки, които оказват сериозно негативно влияние върху производството на мелатонин – хормона на съня, чийто синтез също намалява с възрастта. Освен ролята му за улесняване на заспиването и поддържането на съня, мелатонинът има способността да укрепва имунната система.

Как да повишим нивата на мелатонин по естествен път

За да осигурите на организма си по-високи нива на естествен мелатонин и да подобрите съня ще Ви помогнат:

Най-доброто средство за повишаване и поддържане синтеза на мелатонин е да си лягаме и ставаме по едно и също време. Така създаваме ценен за организма ни ритъм, който е изключително важен за правилното протичане на циклите на сън и бодърстване. Особено важен е нощният сън, затова колкото по-рано си лягаме, толкова по-добре. Това ще подпомогне доброто възстановяване на организма.

Избягвайте да гледате телевизия или да използвате компютъра си през нощта и най-малко един час преди лягане. Тези устройства излъчват  светлина, която въздейства негативно върху синтеза на мелатонин. Обикновено нашият мозък започва да секретира мелатонин между 21 и 22 часа, а тези устройства излъчват светлина, която може да затрудни и дори прекрати този процес. Същото важи и за таблета и смартфона.

Епифизната жлеза произвежда толкова по-голямо количество мелатонин, колкото по-голям е контрастът между светлината през деня и тъмнината вечер. Ако през целия ден не се излагате на достатъчна светлина мозъкът няма да може “да оцени” разликата при настъпването на нощта и ще произвежда минимално количество мелатонин. Оставете да влиза достатъчно слънчева светлина в домовете си, излизайте навън, а през нощта спете в изцяло затъмнено помещение.

Възрастните хора трябва да полагат усилия да се движат според физическите си способности – лека разходка на места, където няма струпване на хора при настоящата епидемиологична обстановка, лека гимнастика вкъщи, ако е необходимо съгласувана с рехабилитатор, умерена работа в градината и дома.

С напредване на възрастта намалява синтеза и на витамин Д при въздействие на ултравиолетовите лъчи, а храните, които го съдържат са богати и на холестерол, което ги прави неподходящи за възрастните хора, особено в големи количества. Особено при възрастите хора е добре да се следи нивото на витамин Д и при необходимост да се вземат хранителни добавки. Предстоят все повече слънчеви дни. Престоят на слънце до 11.00 часа по 15-20 минути също ще даде добър резултат.

С рационално хранене, включващо повече плодове и зеленчуци, пълноценни зърнени храни, бобови, семена и ядки, с достатъчно движение, пълноценен сън, престой на открито на слънце възрастните хора могат да подобрят значително устойчивостта си не само срещу корона вирус, но и срещу много други фактори, увреждащи здравето.

И това, което е много важно, останете вкъщи, ако ви е възможно. Всеки контакт с други хора може да се окаже опасен.

А за преодоляване на стреса нищо друго не може да  помогне така, както упованието в Бог, който не ни оставя сами в изпитанията, които преживяваме.