КОРОНАВИРУС – КОГАТО ИСКАТЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ

Когато решите да излезете и да се съберете с приятели, да отидете да пазарувате в най-посещаваното време или да поканите близки вкъщи, помислете за това,че имаме срещу нас вирус с неблагоприятни епидемиологични характеристики:

– Болните от сезонния грип, който познаваме, започват да заразяват непосредствено преди катаралния период и поради острото начало с тежка симптоматика и силно изразена адинамия, остават на легло и обикновено заразяват малко хора.

При коронавируса е налице по-дълъг инкубационен период, през който е възможно предаване на заразата, макар и в много по-малка степен, както и леки и безсимптомни форми, при които заболяването се разпространява върху голям брой хора.

– И при болните от вирусен хепатит тип А  има леки форми, но предаването на вируса е по фекално-орален механизъм ( болните отделят вируса с урината, изпражненията и заразата може да се предаде чрез замърсени ръце, вода и хранителни продукти) Противоепидемичните мерки са много по-ефективни, защото механизмът на предаване може да се прекъсне с хигиенни мерки и контрол на водата и храните. Има и ваксина срещу заболяването.

–  Други вирусни заболявания са ликвидирани или силно ограничени след въвеждане на съответната имунопрофилактика.

При коронавируса се съчетават:

  1. Възможността за предаване на заразата от болни в инкубационен период, безсимптомни и леко протичащи на голям брой хора.
  2.   Трудното прекъсване на въздушно-капковия механизъм на предаване, за което най-голяма роля има преустановяване на контактите, без да се пренебрегват и личните предпазни средства и хигиена.
  3. Липса на имунопрофилактика.
  4. Оставащи неясноти по отношение на вируса.

Това изисква да бъдем отговорни и да подчиним желанията си на необходимите ограничителни мерки, за да намалим щетите от предстоящата епидемична вълна.

Младите могат да помогнат на възрастните, за които е най-важно да останат вкъщи.

Хората, които работят, ще отидат на работните си места, хората, които работят в здравеопазването ще се срещат лице в лице със заразата. Животът не може да спре. Не можем да спрем и епидемията, но можем да я ограничим, без паника, но с отговорно отношение. Имаме достатъчно средства за комуникация. Изолирането в дома не означава тотално изолиране от хората. Можем да общуваме с всеки без да осъществяваме пряк контакт. И можем да намерим с какво да сме полезни и оставайки вкъщи.

Д-р Веска Войчева – епидемиолог