КОРОНАВИРУС – ПАНИКА ИЛИ ТРЕЗВА ПРЕЦЕНКА

Излязоха много публикации за ролята на цинка и селена в борбата с корона вируса. Да, ролята им е съществена и е добре, че сме информирани за ползата от тях, но защо всички се насочихме към аптеките. Нима тези минерали липсват в храната ни или са недостатъчни?

Дневната нужда от селен е 55-75 мкг.

В храните се намира както следва ( мкг/100 гр)

Зелен лук – 148

Боб           – 75

Соя           – 59

Фъстъци  – 38

Ориз         – 32

Намира се и в много други храни в по-малки количества – пшеница, чесън, месо, портокали, царевица, спанак, зеле, банани, грозде, лимони, маруля, леща, овесени ядки, лук, домати, елда, червено цвекло, ябълки, мляко, картофи и др.

Само един средно голям стрък зелен лук съдържа около 50 мкг, т.е. почти цялата дневна нужда! Само 100 гр боб или соя, един средно голям домат или  400 гр леща покриват цялата дневна нужда.

Дневната нужда от цинк е 8 – 11 мг.

Съдържанието му в храните ( мг/100гр.) е:

Сусам                   – 10

Овесени ядки      – 7

Леща                    – 3,5

Соя, фъстъци      – 3,3

Месо                    – 2,6-3,0

Орехи, лешници – 2,4

Елда                     – 2,3

Боб, бадеми         – 2,2

Ориз                     – 1,8

Съдържа се и в други храни в по-малки количества: пшеница, царевица, лук, чесън, портокали, червено цвекло, яйца, мляко.

С комбиниране на 2-3 от посочените храни спокойно можем да покрием дневните си нужди по най-добрия за тялото ни начин!

Разнообразното хранене, с включване на няколко от посочените храни ще задоволи напълно нуждите ни, като освен селен и цинк ще ни набави и цял букет други полезни елементи. Освен това и селенът и цинкът се усвояват много по-добре в състава на хранителните продукти, където витамини, минерали и ензими си взаимодействат по най-добрия начин.

Спазвайте ограничителните мерки, хранете се рационално, включвайте всеки ден в менюто си плодове, зеленчуци, бобови храни, пълноценни зърнени храни, семена, не преяждайте, пийте достатъчно вода, движете се, спете достатъчно, излизайте на слънце и чист въздух (това може да стане и на терасата), проветрявайте редовно, давайте си време за почивка и никога не се съмнявайте в Божията грижа. Бог ни дава много обещания в Словото Си. Ето едно от тях: ,,Не бой се, защото Аз съм с теб. Не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог. Ще те укрепя, да! Ще ти помогна, да! Ще те подкрепя с праведната Си десница.” Исая 41:10

д-р Веска Войчева – епидемиолог