КОФЕИНЪТ И ЧЕЛНИЯ ДЯЛ НА МОЗЪКА

Кофеинът уврежда комуникационната система на мозъка по много начини. Изследвайки тези връзки, трябва да си припомним, че мозъчните клетки си говорят една на друга чрез химични промени. Те отделят химически вещества, наречени ,,химични куриери“ (невротрансмитери), които проникват в съседните клетки. След това пораждат промени в приемащите клетки. Някои трансмитери стимулират клетката приемник, а други потискат функциите й.

Широкото влияние на кофеина променя предимно количеството на два химически куриера: ацетилхолин и аденозин. Кофеинът нарушава мозъчната химия, като повишава нивото на ацетилхолина и възпрепятства пренасянето на аденозина. Следователно уврежда деликатното равновесие на нервната трансмисия в мозъка, което може да има страшни последици. Аденозинът потиска (или слага спирачки на)  много аспекти от мозъчната нервна трансмисия. Но кофеинът отслабва неговата сила да върши тази работа и така позволява изкуствена стимулация на мозъка. На пръв поглед аденозинът може да изглежда ..лошо момче“. Все пак кой иска потискане на мозъчната трансмиси? Можем да си представим по-ясно картината, като разгледаме един аналог: значението на добрите спирачки на автомобила. Вие не се качвате в колата си, за да спирате – качвате се , за да отидете някъде. Обаче няма да се чувствате спокойни в кола, която не може да спира. Добрите спирачки са задължителни – особено за кола, която се движи. Също така и химическите трансмитери като аденозина,  които имат значителна роля за ,,натискане на спирачките“ са много важни за равновесието в мозъка.

Учените знаят от дълги години, че кофеинът може значително да понижава кръвния поток към челния дял, Документирано е, че понижава кръвоснабдяването на целия мозък с поне 30%.

Връзката между увреденото кръвоснабдяване на челния дял  и депресията, съчетан с ефекта на кофеина да понижава мозъчния кръвен поток, просто не може да се пренебрегне. Ако искате да излекувате депресия или да я избегнете, кофеинът трябва да се изхвърли от програмата ви.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461