КРАЧКОМЕРЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГО ПОЛЕЗЕН

Мъже и жени с наднормено тегло били рандомизирани на режим за спортуване, при който постоянно са изгаряли 1500 калории седмично, което би могло да се постигне примерно с около  четиридесет и пет минути енергична разходка всеки ден. След дванадесет седмици и цялото това допълнително натоварване, те не отслабнали значително. Анализ на промените, които се случили с хранителния им режим, обяснява защо: да, те изгаряли по 1500 калории повече седмично, но неусетно започнали да изяждат по 950 калории повече всяка седмица. Така в края на трите месеца те отслабнали само с около килограм и половина.

А какво би се случило, ако бяха удвоили физическата си активност? Изгарянето на 3000 калории седмично се равнява на енергична разходка в продължение на деветдесет минути дневно, всеки ден, седем дни седмично. Колко повече започнали да ядат при този режим? Апетитът им се увеличил, но не достатъчно, за да компенсира увеличения разход на калории и накрая отслабнали с около три килограма за същия период от време. Макар че групата, която изразходвала по 1500 калории, започнала да приема по 950 калории повече, групата, която изразходвала по 3000 калории, повишила приема си на калории с подобно количество – около 1000 калории над обичайното – така че участниците в нея отбелязали по-голям калориен дефицит. Организмът ни се опитва да компенсира, като увеличава апетита ни, но до определена граница. Тайната за отслабване чрез спортуване може да се крие в самия обем: най-малко триста минути седмично за постигане на забележима загуба на мазнини.

Това регулиране на апетита посредством физическа активност действа в двете посоки. Така както съществува по-високо ниво на спортуване, при което започваме да ,,изпреварваме“ апетита си и да отслабваме, има и по-ниско ниво на спортуване, при което организмът ни губи способността да намалява значително апетита и напълняваме.Тази ,,зона на регулиране“, където апетитът ни започва да изостава от нивата на активност, изглежда започва от около 7100 крачки дневно. Щом крачкометът ви започне да регистрира по-малко от 7100 крачки дневно, апетитът ви няма да намалее до такава степен, че да компенсира това и килограмите може да започнат да се трупат. Организмът ви се опитва да запази теглото ви стабилно, като регулира апетита, но ние просто не сме създадени да се справяме с толкова изключително ниско ниво на движение, което за съжаление, характеризира 80 процента от населението на Съединените щати. (Едва ли в Европа се движим повече).

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър