ЛЕКАРСТВО ОТ ПРИРОДАТА

БАДЕМИ

 Бадемите имат голяма хранителна стойност и лечебно действие.

Богати са на белтъчини – 15-20%, мазнини – 50-60% и въглехидрати – 5-10%.

Аминокиселината тирозин участва в производството на допамин-невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък.

В 100 г ядки се съдържат калий – 835 мг, калций – 252 мг, магнезий – 170 мг, фосфор – 454 мг, желязо – 4 мг, цинк – 2 мг, йод – 2 мг и др.

Съдържат голямо количество витамин Е – 15 мг в 100 г, съдържат и витамин C, витамини от група B, витамин PP.

Богати са на антиоксиданти, особено ценен от които е  кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от свободните радикали.

Ненаситените мастни киселини – намаляват лошия холестерол и триглицеридите.

Ежедневната употреба намалява лошия холестерол (липопротеини с ниска плътност) с 8-12%.

Проучване показва, че тези, които консумират ядки 5 пъти седмично са с 50% намален риск от инфаркт.

Съдържат значително повече фибри от останалите ядки.

Изключително ценно е наличието на летрил (В17-амигдалин), който  съдържа токсично вещество циан. Ензимът родоназа превръща циана в безопасен, но този ензим липсва в раковите клетки. Можем да кажем, че бадемите осъществяват химиотерапия само на раковите клетки, при което не само не увреждат здравите, но и оказват общо укрепващо действие на организма. Лечебното действие на летрила се унищожава от висока температура. Затова само суровите бадеми имат противораково действие.