Лек за черногледство

Здравейте, приятели, това е поредицата „Мисли трезво“, а аз съм Йорданка Дейчева, психолог. В тази поредица представям 10-те неправилни модела на мислене според Когнитивно-поведенческата терапия, които правят живота ни нещастен и влошават взаимоотношенията. Най-важното е да се научим да ги разпознаваме и да ги коригираме.

Днес ще представя четвъртата когнитивна грешка, която се нарича „Психичен филтър“. Ще започна с въпрос: Като изключим цената, как избирате кой костюм ще си купите? Как решавате, че този ви харесва, а другият – не? Че този цвят е подходящ, а другият – не? Всеки човек има създадена предварителна представа в главата си за това кой костюм му харесва и дали е подходящ за случая. Тази представа е в голяма степен несъзнателно изградена в течение на годините и опита ни. Психолозите я наричат „когнитивна схема“. Когато влезем в магазина и започнем да разглеждаме костюмите, ние несъзнателно сравняваме всеки един с вече съществуващата схема в главата ни и купуваме този, който най-много съответства на нея. Нашите решения в голяма степен са „предопределени“ от тази вече съществуваща когнитивна схема „подходящ костюм“ в главата ни.

Дотук нищо лошо. Това е съвсем нормална и полезна психична функция. Как е свързана тя с проблемния „психичен филтър“? За да си изградим правилни представи за реалността, правилни когнитивни схеми, нашият психичен филтър трябва да пропуска цялата информация отвън. Обаче често се случва да забелязваме само определени аспекти на дадена ситуация, а да пренебрегваме всички други. Например психичният ни филтър може да започне да пропуска само отрицателните събития, а да блокира положителните.

Ще дам пример: Харесват ли ви слънчевите дни? Аз съм влюбена в слънчевите дни: всичко е по-ярко, по-красиво, настроението се подобрява, всичко изглежда много по-жизнено. Обаче имам една позната, която намира дефект дори в слънчевите дни: Тя сякаш не забелязва многото плюсове, а само единствения минус, че като се връща пеша от работа, ще я напече слънцето! Ако пък денят е по-облачен, се ядосва, че вечерта ще ѝ бъде хладно. Винаги има проблем! Наричаме такива хора черногледи – виждат само проблемите, а пропускат добрите неща.

Когато гледа през филтър на психиката, човек има склонност да избира един аспект от ситуацията за сметка на всички други, например запомня повече неприятните случки. Такава личност може да обяви за непоносим някой човек, с когото са поспорили 1-2 пъти, докато всички останали го смятат за съвсем нормален. Веднъж казах на една позната, че не съм съгласна с постъпката ѝ, и тя не ми проговори няколко месеца. Забрави всички други случаи, когато сме се разбирали добре и ме били на едно мнение.

Не искайте съвет от песимист: той ще ви каже, че няма да успеете. Когато аз започнах да провеждам психологически семинари в Плевен, някои хора ми казаха, че сигурно никой няма да дойде. А когато стана ясно, че има интерес, тогава пък ми казаха, че няма да е за дълго. Обаче моят оптимизъм надделя и съм доволна, че не се отказах.

Когато забелязваме само отрицателните аспекти в дадена ситуация, въпреки че има и положителни, ние сме си изградили песимистичен филтър на психиката. Каква е цената на песимизма според д-р Недли в книгата му „Изгубеното изкуство на мисленето“?

 ВИСОКАТА ЦЕНА НА ПЕСИМИЗМА

  • По-висок риск от депресия
  • Увредена имунна система
  • Повишен риск от преждевременна смърт
  • Повишен риск от фатални нещастни случаи
  • Повишен риск от сърдечни болести, грип и други здравословни проблеми
  • Пасивност и бездействие

 УРАВНОВЕСЕН ОПТИМИЗЪМ

Песимизмът е опасен за здравето ни, но какво да кажем за необуздания оптимизъм? Той е също толкова опасен.

Пример: Песимистът, който се зарази с вирус, ще е сигурен, че ще развие усложнения и много такива хора могат наистина да се влошат, като мислят за това постоянно и изпращат на тялото си погрешни послания, т.нар. самоизпълняващи се пророчества.

Абсолютният оптимист, който мисли, че нищо няма да му се случи, може да пренебрегне симптомите и да не вземе предпазни мерки, принуждавайки тялото си да работи прекомерно в момент, когато то има нужда от почивка и възстановяване. Всички познаваме хора, които все казват, че нищо няма да им стане, а накрая се разболяват най-сериозно.

И песимизмът, и безграничният оптимизъм са еднакво вредни. Здравословен е реалистичният оптимизъм. Реалистичният оптимист ще знае, че болестта е нещо сериозно и макар да се надява на най-доброто, ще предприеме подходящи предпазни мерки, за да предотврати усложненията.

Д-р Недли съветва: „Вместо да гледа през психичния филтър на песимизма или на абсолютния оптимизъм, целта на човека трябва да бъде „реалистичният оптимизъм“, където винаги очакваме най-доброто, но сме готови и за най-лошото“.

 СИЛАТА НА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ФИЛТРИ

Психичните филтри сами по себе си са полезни. Нашите сетива възприемат повече от единадесет милиона бита информация всяка секунда и затова чрез филтрите можем да сортираме цели планини от незначителни подробности, като допускаме само най-важната информация в нашето съзнание. Но ако нашият психичен филтър пропуска само отрицателни неща, животът наистина ще бъде депресиращ. Обаче ако той е настроен да търси по-положителни неща, животът придобива по-ведър оттенък.

 КАКВО ДА НАПРАВЯ

Добрата новина е, че дори „задръстеният“ с негативи психичен филтър може да бъде прочистен. Когато откриете в себе си отрицателен „психичен филтър“, заместете нездравословните мисли с по-реалистични. Всяко зло е за добро. Има нещо положително буквално във всяка ситуация. Ако търсите достатъчно упорито, ще го откриете. Ще илюстрирам този факт с една притча.

 Не се знае кое е за добро и кое – за зло (притча)

Един човек имал кон. Един ден този кон се загубил. Дошъл съседът му и изразил съжалението си от сполетялото го зло. Човекът отговорил, че не се знае дали е за добро, или е за зло това, че конят му се загубил. След около месец конят се прибрал, като довел със себе си цяло стадо други коне.

Пак дошъл съседът му, този път да изрази радостта от сполетялото го добро. Човекът пак отговорил, че не се знае дали е за добро, или е за зло. След няколко дни синът му паднал и си счупил крак, докато обяздвал един от конете.

Отново дошъл съседът да изрази съжалението си от сполетялото го зло и отново човекът отговорил, че не се знае дали е за добро, или е за зло фактът, че синът му си е счупил крак. След няколко дни минали царски служители да вземат сина му на война, но тъй като бил болен, той не заминал.

Тази притча може да се продължи до безкрай. Идеята е, че във всяка ситуация има нещо положително и ние трябва да обучаваме себе си да го откриваме.

Мирогледът, житейската ни философия, е основният филтър, чрез който оценяваме действителността. Това, което мислим за себе си, за хората и за света, изгражда песимис-тичния или оптимистичния ни филтър.

За мен Християнството е изключително оптимистична философия. Един от любимите ми стихове: „Бог няма да позволи изпитанието пред вас да е по-голямо, отколкото можете да понесете, и заедно с изпитанието ще ви посочи и изход, за да можете да устоите“ (1 Коринтяни 10:13). Вярата, че във всеки един момент има на Кого да разчитам, ми носи изключително спокойствие.

Разбира се, мирогледът е лично решение. Но е много важно да оцените своята житейска философия – дали ви носи радост и оптимизъм. Ако не – трябва да я преосмислите.

Ще завърша с думите на Ноам Чомски: „Оптимизмът е стратегия. Ако не вярвате, че е възможно да има по-добро бъдеще, никога няма да направите крачката, която ще доведе до по-добро бъдеще. Ако смятате, че няма надежда, няма и да има надежда. Изборът е ваш“.

Задача: Кое е лекарството за черногледството? Коментирайте под видеото или ми пишете на съобщение до ФС Психология за всеки ден кое според вас е лекарството за черногледството.

Харесайте ФС „Психология за всеки ден“

Посетете нашия уебсайт https://facebible.bg/

Книгата на д-р Недли „Изгубеното изкуство на мисленето“ можете да поръчате на сайта на издателство „Нов живот“.

Следва поредната когнитивна грешка „Четене на мисли“. Бъдете здрави и мислете трезво!