ЛЕПТИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ
В мастната тъкан се синтезира хормона лептин, който спомага за регулиране на апетита предизвиквайки чувство за ситост при достатъчно приемане на храна. Това се постига чрез стимулиране на центъра за ситост, разположен в хипоталамуса.
Но при натрупване на наднормени телесни мазнини и от там по-големи количества от този хормон, мозъкът става нечувствителен към въздействието му. Развива се лептинова резистентност, която се проявява със следните симптоми:
- неконтролируем глад, най-вече за сладко
- увеличен апетит, включително късно вечерта и през нощта
- нарушение на съня
- чувство на умора през деня
- увеличение на теглото, трудно редуциране на мазнините
Освен наднормените телесни мазнини причини за лептиновата резистентност могат да бъдат:
- захарни изделия
- недостатъчна консумация на Омега 3 мастни киселини
- липса на антиоксиданти
Лечение:
- елиминиране на рафинираните въглехидрати
- елиминиране на трансмазнините (хидрогенирани и частично хидрогенирани мазнини)
- намаляване на наситените мазнини до минимум
- умерен прием на въглехидрати с нисък гликемичен индекс
- увеличен прием на здравословни мазнини – риба, сурови семена и ядки (особено полезни са орехите и лененото семе), зеленолистни зеленчуци, зехтин. Най-богатото растение на омега 3 мастни киселини е тученицата, която за съжаление много хора изхвърлят като плевел.
- избягване на преяждането