ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА СЛЪНЦЕТО – I ЧАСТ

Слънчевите лъчи упражняват множество ефекти върху човешкото тяло. Те му помагат да се бори с бактериите и микробите. Антисептичното действие се дължи на ултравиолетовите лъчи. Ако дозата слънчева радиация, получавана от кожата, е достатъчна, всички жизнени процеси ще бъдат стимулирани от видимата светлина, както и от инфрачервените и ултравиолетовите лъчи, които не могат да бъдат видени. Да разберем как действат те:

Върху кожата. Слънчевите лъчи разширяват повърхностните вени, като по този начин предизвикват по-голям приток на кръв към кожата и допринасят за избягването на натрупването на кръвта във вътрешните органи на гръдния кош и коремната кухина. Те стимулират производството на меланин – клетъчния пигмент, осигуряващ бронзовия тен на кожата – и в същото време укрепват повърхностните слоеве на кожата, предпазвайки ги от излишната слънчева радиация. Имат бактерицидно действие, като елиминират различните вредни микроорганизми. Следователно спомагат за дезинфекцията и лечението на повърхностните рани.

В костите. Те спомагат за формирането на витамин D в клетките на кожата. Този витамин благоприятства усвояването на калция, погълнат с храната, допринасяйки решително за           изграждането и здравословното състояние на костите.

В мускулите. Слънчевите лъчи подобряват кръвообращението и стимулират процесите по производство на биохимична енергия, които протичат в мускулните клетки.

В кръвта и метаболизма. Те стимулират хематопоезата или образуването на червени кръвни телца, бели кръвни телца и тромбоцити в костния мозък.

,,Силата на надеждата“  Издателство ,,Нов живот“