ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА СЛЪНЦЕТО – I I ЧАСТ

Действие в кардиопулмоналната система. Лъчите на слънцето стимулират симпатиковата част на вегетативната нервна система, повишавайки кръвното налягане, пулса, дишането, основната обмяна на веществата и приема на кислород. Но когато кожата започне да придобива тен и да става по-устойчива, кръвното налягане и основната обмяна на веществата спадат, като по този начин се забавят пулсът и дишането.

В нервната система. Те стимулират нервните окончания в клетката, благоприятствайки мозъка и оказвайки успокояващо въздействие на цялото същество.

В ендокринната система. Светлинните стимуланти, достигащи ретината, биват предадени към мозъка под формата на нервни импулси, които действат – освен на всички останали органи – и на хипофизата, контролирайки производството на хормони в другите ендокринни жлези. Активирането на яйчниците и тестисите например до голяма степен зависи от количеството светлина, достигащо ретината.

Грижа. Колкото по-дълго време се прекарва под слънчевите лъчи и колкото по-светла е кожата, толкова по-негативни ще бъдат ефектите. Сред негативните ефекти са: изгаряния първа степен, състаряване на кожата и дори рак на кожата. Твърде силното слънце може да отключи конюнктивит (възпаление на очите) и кератомалация (възпаление на роговицата) освен приноса му за развитие на катаракта и макуларна дегенерация (изменения на ретината със загуба на зрение).

Указания. Сутрин отваряйте прозорците на спалнята си и разтваряйте завесите и щорите. Всеки ден се разхождайте на открито дори когато е облачно. При възможност между 7:00 и 9:00 ч. сутринта или между 16:00 и 17:00 ч. следобед си правете „слънчеви бани“. Достатъчно е приблизително двадесет до тридесет минути излагане на слънце. Ако мястото, на което работите, е напълно затворено, прекарвайте известно време навън по време на обедната почивка. Когато правите физически упражнения, предпочитайте да сте навън или в добре осветена среда с отворени прозорци.

,,Силата на надеждата“  Издателство ,,Нов живот“