ЛЕЧЕНИЕ БЕЗ МЕДИКАМЕНТИ

Д-р Дийн Орниш и сътрудниците му от Университета ,,Сан Франциско“, САЩ, извършили изследване, при което диетата не съдържала повече от 5 мг. холестерол дневно и едва 10% мазнини в дневния калориен прием. След година постигнатите резултати били следните:

Общата холестеролемия спаднала с 24%;

LDL-холестеролът (,,лошият“) спаднал 37%;

Атеросклеротичните лезии (увреждания) изчезнали в 82% от случаите;

Лезиите останали непроменени в 14% от случаите;

Лезиите прогресирали в 5% от случаите

Най-добри резултати били постигнати при хората с най-сериозни артериални стенози. Преди публикуването на това изследване преди 25 години (Lancet 1990;336:129-133) лекарите не вярваха във възможността атероматозните плаки да регресират вследствие промяна в начина на живот. Д-р Дийн Орниш демонстрира  не само, че регресията на плаките е възможна за много кратък период от време, но и факта, че това е възможно без помощта на каквито и да било медикаменти, а само чрез здравословно хранене. Диетата на Орниш не съдържала животински продукти с изключение на един яйчен белтък и една чаша обезмаслено мляко дневно. Сложните въглехидрати представлявали 75% от общия калориен прием, протеините били най-много 15%, а мазнините – 10%. Позволеното количество на холестерола било не повече от 5 мг/дневно, а кафето било забранено. Не било поставено никакво ограничение на калориите. Освен това пациентите се отказали от тютюнопушенето, осъществявали редовно умерени физически упражнения, вземали участие в антистрес програми както за емоционална, така и за социална подкрепа.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“

P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.  Рязкото спиране на някои лекарства може да доведе до сериозни последици.