ЛИПИДНА НЕФРОТОКСИЧНОСТ

Изследователи от Харвардския университет проследили хиляди здрави жени, техните хранителни режими и бъбречната им функция в продължение на повече от десет години, за да открият наличие на протеини в урината им. Здравите бъбреци работят усилено за запазване на протеините и останалите жизненоважни хранителни вещества, като филтрират токсичните или безполезни отпадъци, които се изхвърлят от кръвта с урината. Ако бъбреците отделят  протеини в урината, това е признак, че е възможно да започват да изпадат в недостатъчност.

Изследователите открили три специфични хранителни компонента, свързани с този признак на влошаваща се бъбречна функция: животински протеини, животински мазнини и холестерол. Всеки един от тях се среща само на едно място – в продуктите от животински произход. Изследователите не установили връзка между влошаването на бъбречната функция и приема на протеини или мазнини от растителни източници.

Преди сто и петдесет години Рудолф Вирхов, бащата на модерната патология, пръв описва мастната дегенерация на бъбреците. Тази концепция за липидна нефротоксичност вече е официално възприета въз основа отчасти на изследвания, които са открили тапи от мазнини, които запушват съдовете, в аутопсирани бъбреци.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.