ЛЮБОВТА ЛЕКУВА МНОГО РАНИ

„Възлюбени, да любим един другиго, защото любовта е от Бога; и всеки, който люби, роден е от Бога и познава Бога“.

(1 Йоан.4:7)

От християнска гледна точка любовта е сила. В този принцип се съдържат интелектуална и духовна мощ. Чистата любов има специалната способност да върши добро и не може да прави нищо друго, освен добро. Тя ни предпазва от дисбаланс и нещастие, и носи най-истинска радост. Богатството често води до корупция и разруха; насилието може само да наранява, но истината и добротата са качества на истинската любов.

Човек, който е в мир с Бога и с ближните си, не може да бъде нещастен. В сърцето му няма завист и злото не ще намери място там. Омразата също не може да съществува в него. Сърцето, което е в хармония с Бога, е издигнато над ядовете и изпитанията в този живот.

Посаденото от Сатана в сърцето – завист, ревност, зложелателство, зли думи, липса на търпение, предразсъдъци, егоизъм, пожелание и суета – трябва да бъдат изкоренени. Ако тези зли неща останат в душата, те ще донесат плод, чрез който мнозина ще се омърсят. Много са хората, които култивират отровните растения, и те унищожават скъпоценните плодове на любовта и опорочават душата.

Единствено любовта, извираща от Христовото сърце, може да лекува. Само Той, в Когото тази любов се лее, подобно на жизнения сок в дървото или кръвта в тялото,  може да възстанови наранената душа.

Средствата на любовта имат чудна сила, защото са от небесен произход. Мекият отговор, който „отвръща гнева“, любовта, която „дълго търпи и е милостива“, обичта, която „покрива множество грехове“ – ако се научим на тях, животът ни ще бъде надарен с целителна сила! Как само би се променил животът ни и на земята бихме предвкусили Небето!