МАЗНИНИТЕ СА РАЗЛИЧНИ

Не всички мазнини влияят по един и същи начин на мускулните ни клетки. Така например, палмитатът, вид наситена мазнина, който най-често се среща в месото, млечните продукти и яйцата, причинява инсулинова резистентност. От друга стана, олеатът, мононенаситена мазнина, която се среща най-вече в ядките, маслините и авокадото, може в действителност да защитава срещу вредните ефекти на наситените мазнини. Наситените мазнини могат да натворят всякакви поразии в мускулните клетки и да доведат до натрупване на повече токсични продукти от разграждането (като церамид и диацилглицерол) и свободни радикали и да причинят възпаление и дори митохондриална дисфункция – т.е. намеса в работата на малките електроцентрали (митохондрии) в нашите клетки. Това явление е известно като липотоксичност.

Ако вземем биопсии от мускулите на хора, натрупването на наситени мазнини в мембраните на мускулните им клетки ще съответства на инсулиновата резистентност.

Изследователите са сравнили инсулиновата резистентност и съдържанието на мазнини в мускулите на вегани и всеядни. Тъй като хората, чийто хранителен режим е основан на растения, имат преимуществото да са по-слаби, изследователите набрали всеядни доброволци, които имали същото тегло като изследваните вегани, за да разберат дали хранителните режими, основани на растителни храни, оказват пряко въздействие освен косвената поза, че изтласкват мазнините от мускулите, като помагат на хората да отслабват.

Резултатът? В дълбоките мускули на прасците на веганите имало значително по-малко натрупани мазнини, отколкото при всеядните доброволци със същото тегло. Установено било, че онези, чийто хранителен режим бил основан на растителни храни, имали по-добра инсулинова чувствителност, по-добри нива на кръвна захар, по-добри нива на инсулин и дори значително подобрена функция на бета клетките – клетките, които преди всичко произвеждат инсулин в панкреаса.

С други думи, хората на хранителен режим, основан на растителни храни, очевидно показват по-добри резултати както при производството, така и при използването на инсулин.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.