МАКСИМАЛНА ПОЛЗА ОТ ЯДКИ И СЕМЕНА
Ядките и семената са здравословен източник на полезни мазнини и протеини. Но знаем ли как да ги консумираме правилно, за да извлечем максимална полза от тях?
Когато опечем ядките и семената, полезните мазнини, които те съдържат се променят и не могат вече да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. Също така при топлинна обработка, те губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат. И така от много полезни ние ги превръщаме в безполезни, дори вредни. За това е по-хубаво да ги консумираме сурови.
Ядките и семената съдържат вещества наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Имаме ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях.
Също така ядките и семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организма ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от ядките и семената. Напротив, когато се консумират големи количества, може да се раздразни стомаха и да се получи дефицит на минерали.
Когато ядките и семената се накисват ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали и се неутрализират токсините.
Ядките и семената се киснат в хладка вода за определени часове. След като ядките се накиснат, трябва да се изплакнат хубаво, а водата, в която са киснали да се изхвърли.
Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа.
Някои от семената, като чия и ленено семе, не се мият след като се накиснат, а са готови за консумация.
Време за накисване:
Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех – не се кисне / не покълва
Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
Кашу – 2-3 часа / не покълва
Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Ленено семе – 8 часа / не покълва
Лешници – 6-8 часа / не покълва
Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
Орехи – 4 часа / не покълва
Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
Чия – 30 минути / 2-3 дни, за да покълне
Шам фъстък – не се кисне / не покълва