МАСОВИ ПРАКТИКИ, СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ

Екип от университета ,,Куинсланд“, Брисбейн, Австралия, анализира обичаите за гледане на телевизия при 8 800 австралийци и достига до заключението, че с всеки час на гледане на телевизия се отнемат 22 минути от средната продължителност на живота при възрастни над 25 години. С други думи, хората, прекарващи пред телевизора 6 часа дневно, се очаква да умрат с 5 години по-млади в сравнение с тези, които не гледат телевизия.

Посланието е ясно: да стоим седнали в продължение на повече часове представлява рисков фактор, независимо какво правим през останалата част на деня. Както не можем да компенсираме ежедневно изпушените 20 цигари, бягайки 10 километра в края на седмицата, също така и интензивните упражнения не могат да заличат ефектите от часовете, прекарани пред телевизора. Но не само наблюдаването на различни телевизионни предавания води до вредно бездействие , а и продължителното четене на романи или прекаленото застояване на работното място.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот“

P.S. Всеки, който престоява по-дълго време обездвижен, може на всеки 1, 2 или 3 часа да се разходи из стаята или офиса, да използва стълби вместо асансьор когато трябва да отиде на друг етаж, или просто да свърши нещо, изискващо някакъв вид движение. На са необходими нито много усилия, нито много време.