МЕРКИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ДИСТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА – I ЧАСТ

 1. Рационално хранене

Консумирайте предимно храни съдържащи:

 • вит.В – пълнозърнести продукти
 • вит.С – пресни плодове и зеленчуци
 • желязо – зеленолистни зеленчуци, фасул, соя, риба, месо повишава производството на химически носители – трансмитери
 • калий – пълнозърнести, зеленчуци, плодове (особено банани) – при страдащите от депресия , често се установяват ниски стойности на калия
 • магнезий- фасул, ядки, зеленолистни, пълнозърнести ( способства за нормалната работа на мозъчните клетки)
 • цинк – грах, фасул, яйца, пълнозърнести, кореноплодни, ядки, месо, зеленчуци ( увеличава производството на серотонин в мозъка, който повишава настроението, повишава производството на енергия в мозъчните клетки, което помага за предотвратяване на депресията)

Храненето може да повлияе благоприятно функциите на нервната с-ма, умствената работоспособност, да намали умората.

–   Хранителен режим – пълноценни закуски, хранения в установени часове, без междинен прием на храна,  вечери най късно 3 часа преди лягане

 1. Билколечение: в периоди на силен стрес са полезни веднъж или два пъти дневно чайове от успокояващи билки (лайка, маточина, валериана, липов цвят).
 2. Физически упражнения. Всекидневните 30 минутни физически упражнения намаляват дистреса като “изгарят” излишъците от стресови хормони в кръвта и повишават нивото на химическите вещества, повдигащи настроението, като ендорфините. Ежедневни дихателни упражнения.
 3. Ангажиране с полезен труд В книгата „Стрес без дистрес” на д-р Ханс Селие се казва, че:”Първото нещо, което трябва да осъзнаем е, че трудът е биологическа необходимост. Също както мускулите на нашето тяло стават отпуснати и деградират, ако не се използват, така и нашият мозък преминава в състояние на хаос и обърканост, ако не го използваме непрекъснато за осъществяването на някаква дейност.” Доц. Кирова в книгата си „1001 въпроса и отговора за природосъобразен живот” пише следното:”Да не правим нищо това съвсем не значи, че почиваме. Празният ум и ленивото тяло страдат от дистреса на безделието.”

      Най-често безделието се съчетава с романи, филми и разни измислени истории, които превръщат хората в строители на въздушни кули, живеещи в нереален, въображаем свят – недоволни от реалността.

– Умереност в работата При преумора намаляват енергийните резерви, нараства неудовлетворението и песимизма, нарушават се механизмите на възстановяване.

– Целенасочени задачи, подбрани разумно – чувство за реализиране в живота, задоволство от постигнатите резултати

5.„Стресозаместители” след работа. Ако работите в седнало положение с интензивно умствено натоварване след прибиране вкъщи се заемете с работа в градината например. Ако работата ви е физическа и не изисква голямо умствено напрежение, когато си отидете не стойте пред телевизора, за да оставяте ума си да продължава да бездейства. Изучавайте нещо полезно. Ако професията ви изисква да бъдете с много хора-прекарайте след работа известно време сам / и обратно/. Ако не сте имали добър ден, не сте постигнали желания резултат, прибирайки се вкъщи направете това, в което сте сигурни, че ще успеете / например почистване на плевелите/.

 1. Достатъчно сън през нощта – поне 7 часа

 

МЕРКИ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ДИСТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА – II ЧАСТ

 

 1. Планиране и постоянство – чувство на стабилност и сигурност, изграждане на навици.
 2. Организация на времето
 • определете приоритетните си задачи и си поставяйте реалистични срокове.
 • занимавайте се с по-трудните задачи, когато се чувствате бодри
 • не приемайте твърде много ангажименти, прехвърляйте задачи и на други хора.
 • занимавайте се само с по една задача наведнъж
 • не наслагвайте върху днешните ангажименти тревоги за бъдещи задачи. Исус ни съветва:”Не се грижете за утре, защото утрешният ден сам ще се грижи за своето, доста е за всеки ден злобата му” Матей 6:34
 • не отлагайте задачите за деня, натрупвайки повече напрежение в бъдеще
 • определете си ден за почивка. Бог е определил такъв ден и той е събота.
 1. Баланс на желанията и възможностите
 • да се примирите, че не можете да имате всичко, което пожелаете
 • да осъзнаете най-главните си цели, да преосмислите категориите “желателно”, “необходимо “ и “задължително”. Да преценяваме кое е наистина необходимо.

     I Послание на Тимотей 6:8,9. „Като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат            достатъчно, защото не сме внесли нищо в света, нито можем да изнесем нещо.”

     Лука 12:15„ И им каза: Внимавайте и се пазете от всяко користолюбие, защото     животът на човека не се състои в изобилието на имота му.”

      –    да се научите да отказвате

 • да приемате неизбежното

Всичко това е напълно възможно. Можем да управляваме нашия мозък и да му въздействаме с мисли и думи…

 1. Взаимоотношения с околните
 • поддържайте връзка с хората около вас
 • не се стеснявайте да молите за помощ свои близки, приятели или специалисти
 • да прощавате на себе си и на другите
 1. Упование в Бога

            Самият Той ни кани да поеме грижите ни, да ни даде мир и напътствия в трудните моменти.

 I Петр. 5:7   „И всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас”     Йоан 14:27 „Мир ви оставям. Моят мир ви давам. Аз не давам както светът дава. Да не се смущава сърцето ви, нито да се бои.”

 Псалми 32:8 „ Аз ще те вразумя и ще те науча на пътя, по който трябва да ходиш, ще те съветвам, като върху теб ще бъде окото Ми”.

Упованието в Него ни носи здраве

Пр. 3:5-8 „Уповавай на господа от все сърце и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправи пътеките ти. Не мисли себе си за мъдър. Бой се от Господа и се отклонявай от зло. Това ще бъде здраве за тялото ти и влага за костите ти.” 

            Имаме увереност и в изпитанията.

IКоринтяни 10:13 „Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което маже да носи човек, но верен е Бог, който няма да ви остави да бъдете изпитани повече отколкото ви е силата, а заедно  с изпитанието ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите.

 1. Култивиране на благодарност – да се научим да обръщаме внимание на ценните неща.

       Знаем, че за нас е платена невероятно висока цена, не с национална, нито  със световна, а с космическа величина.

„ Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя единороден син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”

Йоан 3:16