МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТА

,,Характерно за варивата е високото им белтъчно съдържание – като при фасула, лещата и граха той е около 23 %, а при соята достига до 37 % и повече. Белтъците на варивата се характеризират с висока биологична стойност и добра балансираност на съставящите ги аминокиселини. Количеството на лизина, метионина, валина, треонина и изолевцина е по-високо отколкото  в белтъците на зърнените храни. Единствено аминокиселината метионин е с ниско съдържание в тях, но за сметка на това количеството на нейния аналог, аминокиселината цистеин е значително.

Мазнините във варивата са малко – около 1-2 %, но при соята са повече от 20 %. Те са с висока биологична стойност поради високото си съдържание на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини ( линолова, линоленова), фосфолипиди и витамин Е. Фосфолипидите имат хепатопротективно действие (предпазване на чернодробните клетки от разрушително въздействие на различни фактори) и важно значение в оптимизиране на липидната и холестероловата обмяна“.  ,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“ проф. Божидар Попов.

Богатото съдържание на витамини и минерали допълва полезното им действие. А когато консумирате зърнени в съчетание с бобови обогатявате още повече аминокиселинния състав. Така получавате всички незаменими аминокиселини, равностойни по количество и съотношение на животинските продукти, спестявайки си холестерола и различните добавки в тях.

Д-р Веска Войчева