МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА – ЕФЕКТ НА ДИЕТАТА
Първите проучвания, показали ефекта на диетата върху МС, са направени преди повече от петдесет години от д-р Рой Суонк, който е започнал работа в Норвегия, а през четиридесетте години е работил в Неврологичния институт на Монреал. По-късно д-р Суонк оглави Отдела по неврология при Медицинския факултет на Университета в Орегон. Д-р Суонк започнал да се интересува от връзката на МС с храненето, когато научил, че болестта е по-честа в северните страни. Разликите в превалентността на МС с отдалечаване от екватора са огромни. МС е 100 пъти по-разпространена в далечния север, отколкото на екватора и седем пъти по-разпространена в южна Австралия (по-близо до Южния полюс), отколкото в северна Австралия. Това разпространение е много подобно на разпространението на други автоимунни болести, включително диабета тип 1 и ревматоидния артрит. Някои учени смятат, че виновници за болестта са магнитните полета. Но според д-р Суонк причината е диетата и по-специално храните от животински произход, богати на наситени мазнини. Той установява, че областите от Норвегия, разположени навътре в страната имат по-високи честоти на МС в сравнение с крайбрежието, където се консумира повече риба. Д-р Суонк е провел своя най-известен опит с 144 пациенти с МС, набрани от Монреалския неврологичен институт. Той е запазил тяхната документация през следващите тридесет и четири години. Д-р Суонк е съветвал пациентите си да консумират храни, бедни на наситени мазнини и повечето от тях, но далеч не всички, са спазвали съвета му. Въз основа на консумацията на наситени мазнини по-късно той ги е разделил на две групи – с добра диета (под 20 грама наситени мазни[1]ни дневно) и с лоша диета (над 20 грама наситени мазнини дневно). (За сравнение, един чийзбургер с бекон и подправки съдържа около шестнадесет грама наситени мазнини.) В хода на проучването д-р Суонк открил, че диетата с ниско съдържание на наситени мазнини забавя чувствително прогресирането на болестта дори при хора с вече напреднала болест. Резюмирайки работата си през 1990 г., той изтъква, че в резултат на диетата с ниско съдържание на наситени мазнини, приложена в ранни стадии на болестта, една подгрупа пациенти „около 95 %… останаха леко увредени в продължение на около тридесет години.” Само 5 % от тези пациенти са умрели. Обратното на това, 80 % от пациентите в ранни стадии на МС, които са консумирали „лоша” диета (по-богата на наситени мазнини) са умрели от МС.
Тази работа е наистина забележителна. Да проследиш пациентите си в продължение на тридесет и четири години не може да е нищо друго, освен израз на изключителна последователност и себеотдаденост.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл
Следват публикации с допълнителна информация по темата.