МНОЖЕСТВО ПОЛЗИ

Има много ползи от практикуването на физически упражнения:

– Те спомагат за укрепване на сърцето и повишават капацитета на белите дробове, което помага за ефективното изпълнение на обичайните ежедневни задачи.

– Физическите упражнения спомагат за предотвратяване на остеопорозата, тъй като помагат на костите да съхранят по голямо количество калций.

– Аеробните упражнения (бягане, колоездене, плуване и енергично ходене) се борят със стреса и депресията. Освен останалите ползи те преобръщат ситуацията при придобитите метаболитни заболявания (диабет, рак и исхемична болест на сърцето).

– Помагат за контролиране на кръвното налягане.

– Доказано е, че редовните физически упражнения могат да понижат нивото на холестерола и наситените мазнини в кръвообращението. Освен това те повишават производството на добрия холестерол, предпазващ артериите.

– Практикуването на физически упражнения спомага за поддържане на здравето особено ако са придружени с натурална храна. Нещо повече, щитовидната жлеза бива стимулирана да продължи да функционира няколко часа след физическите усилия, повишавайки метаболизма като цяло. Това спомага за контролирането на теглото.

– Физическите упражнения освобождават ендорфини и допринасят за цялостното усещане за благоденствие; те поддържат депресията под контрол; в дългосрочен план намаляват сърцебиенето по време на почивка и следователно довеждат до по-малко усилия от страна на сърцето за изпомпване на кръвта.

– Упражненията улесняват действието на инсулина и периферната циркулация, лекувайки диабет тип 2.

– Подобряват представата на човека за самия себе си.

– Намаляват количеството триглицериди и подпомагат добрия сън.

Всъщност списъкът с ползи е дори още по-дълъг.

И ако все още не сте се убедили, че трябва да правите упражнения, важно е да знаете, че продължителното бездействие може да доведе до хроничен физически дефицит, правейки   хората податливи на умора и неспособни да изпълняват физически усилия отвъд обичайните за тях. Застоялият начин на живот е доказана причина за множество заболявания.

Е, раздвижете се! Тялото ви, мозъкът ви и вашите емоциите ще ви бъдат благодарни.

,,Силата на надеждата“  Издателство ,,Нов живот“