МОЕТО СУТРЕШНО „КАФЕ“

Здравейте!

Аз съм Йорданка Дейчева от Клуб психология и здраве – Плевен. В това видео ще ви разкажа какво представлява моето сутрешно „кафе“: то е доста различно от традиционното и за разлика от него, придава невероятна енергия на ума и тялото не само за час-два, както традиционното, а за целия ден.

Поставила съм „кафе“ в кавички, защото то е нещо съвсем различно от традиционното. Състои се от две приложения на водата: вътрешно и външно, които предизвикват очистване на организма, стимулират имунната система и енергизират мозъка.

Първото нещо, което правя, щом се събудя, е да изпия поне една чаша вода: вътрешна хидротерапия. Сега е топло и я пия на стайна температура, но когато е студено, трябва да е леко затоплена или да си направите билков чай. Водата е най-доброто очистващо средство за организма сутрин: нищо друго не може да я замести. Тя спомага за изхвърлянето на отровите и задейства клетъчните механизми за новия ден. След половин час можете да си направите плодово смути, което също действа изключително стимулиращо, но непременно започнете деня с чаша-две чиста вода. Ако не обичате да пиете вода, сложете в нея няколко капки лимонов сок, резенче портокал или нещо друго, което да я направи приятна за пиене за вас.

Втората част от сутрешното ми „кафе“ е външната хидротерапия с контрастни душове. Тя е несравнимо по-стимулираща от пиенето на вода и представлява редуване на топъл и хладък душ – три пъти. Хидротерапията, или използването на водата външно, прави две неща: стимулира изключително много имунната система, която воюва срещу болестите и заразите, и раздвижва силно кръвта в тялото, което ни придава онова несравнимо усещане за енергия и бодрост.

Правя го по следния начин: редувам три пъти горещ и хладък душ: започвам с горещ и завършвам с хладък. По правило всеки горещ душ трябва да трае 3 мин., а след него да следва хладък, който да трае 1 мин. Но аз, както предполагам и много от вас, нямам 12 свободни минути сутрин, затова не следя часовника, а карам на око: редувам три пъти горещ и хладен душ, като гледам горещият душ да е сравнително по-дълъг от хладкия.

Ако сте като мен и не обичате да се обливате със студена вода, трябва да започнете прилагането на хладкия душ с малко по-хладка вода от обичайната за вас – все пак трябва да има разлика между топлата и хладката, за да се раздвижи кръвта. В течение на времето постепенно си пускате малко по-хладка, но в никакъв случай не трябва да е много студена. И не толкова неприятна, че да се откажете въобще да го правите. В книгата си „Изгубеното изкуство на мисленето“ д-р Недли дава следните граници: горещата не по-гореща от 40 градуса, а хладката не по-хладка от 13 градуса.

Как действа хидротерапията външно: горещата вода кара повърхностните кръвоносни съдове да се разширяват и кръвта нахлува към периферията на тялото. След това хладката вода кара повърхностните кръвоносни съдове да се свиват и кръвта на навлиза навътре в тялото. Целта е кръвта да се раздвижи, за да се стимулира имунната система, да усетите прилив на енергия и един допълнителен бонус – хората с главоболие може да усетят бързо облекчение, защото кръвта в мозъка също да се раздвижи и главоболието вероятно ще намалее. Поне при мен се получава, надявам се, че и вие ще почувствате облекчение.

Ще ми е много интересно да чуя коментарите на тези от вас, които решат да опитат моето сутрешно „кафе“. Можете да коментирате под видеото или да ми пишете на фейсбук страницата ми Психология за всеки ден.

Ако желаете да следите видеата и публикациите ми, харесайте фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“. Посетете и нашия уебсайт https://facebible.bg/, където в раздел Психология публикувам статии и видеа, а в раздел Здраве д-р Войчева публикува много интересни и важни съвети за здравето.