Древният гръцки философ Сократ (469-399 пр. Хр.) вярвал, че ако си истински мъдър, няма да бъдеш обладан от жаждата за притежания. Тъй като прилагал до крайност това, което поучавал, той дори отказвал да носи обувки. Но Сократ обичал да отива на пазара и да се възхищава на изобилието от изложени изделия. Когато негов приятел го попитал какво толкова го привлича, той отговорил: „Обичам да ходя там и да откривам колко съм щастлив, като не притежавам всички тези неща.”

Този вид отношение е противно на търговските послания, които непрекъснато бомбардират очите и ушите ни. Рекламните агенти харчат милиони, за да ни кажат всичко за последните продукти, без които не можем.

Апостол Павел съветва своя духовен син Тимотей: „Благовестието с удовлетворение е голяма печалба; защото не сме внесли нищо в света, нито можем да изнесем нещо; а като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат достатъчно” (I Тимотей 6:6-8). В противен случай, предупреждава Павел, ние можем да се отстраним от вярата и да пронижем себе си с болките на неудовлетворените амбиции (ст.9-10).

Нека да си зададем въпроса: „Без какво съм наистина щастлив?” Отговорът ще разкрие много неща за нашите взаимоотношения с Господа и удовлетворението ни от

Него.

 

“А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вред¬ни страсти.” I Тимотей 6:9

 

УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО ИДВА НЕ ОТ ГОЛЯМО БОГАТСТВО, А ОТ МАЛКО ЖЕЛАНИЯ.