МОЛИТВАТА ЗА ПОКРИВА

 

Началното училище на адвентистите от седмия ден в Уокавил, Калифорния, било тука-що ремонтирано. Поправили всичко освен покрива – за него не достигнали пари. А нуждата от ремонт на покрива била много сериозна, защото наближавал сезонът на дъждовете.

Малките ученици в кабнета на Кей Базели си спомнили думите на Исус: „Невъзможното за човека е възможно за Бога“. И повярвали дълбоко в това. Ден след ден те се молили за покрива на своето училище. В едно ранно септемврийско утро малко момиченце отново се молело: „Скъпи Исусе, моля Ти се, бъди с нас днес! Помогни ни да извършим нещо, за да покажем колко обичаме другите хора. И, моля Ти се, скъпи Господи, не забравяй да се погрижиш за нашето училище“.

И най-накрая това се случило. Наблизо минавало павирано шосе като тясно отклонение от скоростната магистрала. Веднъж децата чули силен шум, сякаш се взривила бомба. Седемнадесет изплашени дечица погледнали през прозореца и видели голям камион, излетял от лентата за движение на магистралата. Но тези малки човечета, вярвате или не, не изтичали на улицата, за да гледат какво става. Едното от тях казало: “Хайде да се помолим никой да не е пострадал!”. И седемнадесет дечица застанали в кръг заедно с учителката си, коленичили и се помолили, макар свистенето на гумите и свиренето на спирачките красноречиво да свидетелствали, че на пътя е станала сериозна злополука.

Децата всe още се молели, но отговорът на тяхната молитва вече бил получен. Големият камион се бил преобърнал и целият му товар се посипал по автострадата. Друг камион, по-малък, в който заедно с баща си пътувало и двегодишно момченце, се преобърнал и се приземил в ручея близо до самото училище. Но никой от хората не пострадал сериозно. Даже вестниците нарекли този случай чудо.

Но почакайте! Що за товар е возил големият камион – помните, че той се бил разпилял по цялата автострада? Керемиди! Керемили – и то от същия цвят, който бил нужен за училището! Керемиди се въргаляли буквално навсякъде – във всеки случай поне така изглеждало. И никой не бързал да ги събира.

Училищният настоятел бързо се свързал със застрахователен aгент и купил разсипаните керемиди на изключително ниска цена. Децата се събрали и внимателно ги подредили. Покривът бил отремонтиран преди началото на дъждовния сезон и от тези керемиди училището успяло да икономиса цели триста долара!

Ще може ли сега някой да убеди тези дечица от Уокавил, че Бог не отговаря на молитви?