НАДЕЖДА В СКРЪБТА

 

„А не желаем, братя, да останете в неизвестност за онези, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда.“

 (1 Сол.4:13)

На огорчените казвам: Утешете се в надеждата на утрото на възкресението. Водите, от които пиете, са горчиви както бяха горчиви водите на Мара за чедата на Израел в пустинята. Но Исус може да ги подслади със Своята любов.

Бог е осигурил балсам за всяка рана. Има балсам в Галаад, има и Лекар там. Няма ли да изучавате Писанието сега, както никога преди? Търсете Господа за мъдрост при всяка трудна ситуация. При всяко изпитание молете Исус да ви покаже изходен път от трудностите, тогава очите ви ще се отворят, за да го видят и да приложат в дадения случай изцелителното обещание, записано в Божието слово. По този начин врагът няма да успее да ви въвлече в плач и неверие, но вместо това ще имате вяра, надежда и кураж в Господа. Светият Дух ще ви даде ясна преценка, за да видите и използвате всяко благословение като противоотрова срещу скръбта, като лечебна билка за всяка горчива глътка, попаднала върху устните ви. Всяка горчива капка ще се слее с любовта на Исус и вместо да се оплаквате от горчивината, ще осъзнаете, че Христовата любов и благодат  са така примесени с болката, че са я превърнали в тиха и свята радост.

Когато Хенри Уайт, нашият най-голям син, лежеше на смъртния одър, той каза: „Леглото на болката е скъпоценно място, където сме в присъствието на Исус“. Когато се налага да пием от „горчивите води”, нека се обръщаме от горчивото към скъпоценното и светлото. В изпитанията благодатта дава на човешката душа увереност. И когато стоим пред смъртно легло и виждаме как християните понасят страдания и минават през долината на смъртта, тогава трупаме сила и няма да паднем, нито ще се обезкуражим да водим души при Христос.