Надежда за бъдещето

Библейска психология за 21 век

Типично за нас, хората, е да се тревожим за бъдещето, защото нито знаем какво точно ще ни донесе, нито пък можем да го предвидим в подробности. Наскоро прочетох думите на една жена, която противно на всички очаквания изпаднала в депресия, след като съпругът ѝ се възстановил от инсулт. Вместо да се радва, че той е оздравял, тя започнала да се притеснява, че отново ще се разболее, защото прочела в медицинската литература, че инсултът може да се повтори. Тревогата я принудила да взема антидепресанти. Тя споделя: „Нищо не ме радва, бъдещето ми изглежда несигурно и на моменти страшно“.

В тежки моменти от живота ние трудно можем да разсъждаваме трезво и често допускаме когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“. Тази нелогична мисъл се състои в това, че в трудна ситуация много хора преувеличават опасността и бъдещия лош край.

Аз самата веднъж изпаднах в паника, когато мъжът ми случайно ме заключи в колата на един паркинг. Беше много горещо, колата се беше нагряла и вътре беше изключително задушно. Когато ключалките на вратите щракнаха, изведнъж усетих как ме обзема паниката, че няма да мога да изляза и ще се задуша в тази кола. Сърцето ми започна да бие силно и дишането ми се ускори. С голямо усилие на волята успях да убедя себе си, че няма начин да се задуша в следващите няколко минути.

Хората, които допускат когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“, чувстват убеждението, че очакваното нещастие със сигурност ще настъпи. В книгата си за емоционалната интелигентност „Изгубеното изкуство на мисленето“ д-р Недли казва, че катастрофичното мислене или очакването да се случат лоши неща в бъдеще ни кара да преживяваме многократно опасенията в главата си и да се тревожим многократно, вместо да преживеем кризата само веднъж – когато се случи. А това е вредно както за психичното, така и за физическото ни здраве.

Нормално е да мислим за бъдещето и да си правим определени планове. Но често се случва те да се провалят поради независещи от нас обстоятелства като болест, загуба на работа, изневяра, катастрофа, природни бедствия и т.н. Можем ли да имаме надежда за бъдещето, въпреки човешкото си безсилие? Много християни наричат 15-я стих от 50-ия библейски псалм „телефонния номер на Бога“: „И Ме призови в ден на напаст; и Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш“. Вярващите хора има на кого да се обадят в „ден на напаст“ и тази Личност никога няма да сложи телефона Си на режим „Не безпокойте“.

Надеждата ни за бъдещето се осланя на състрадателния Бог, Който ни мисли доброто. Днес в шестото видео от семинара „Библейска психология за 21 век“ ще разгледаме 4 факта за Бога, които могат да ни донесат истинско спокойствие за бъдещето.

1 факт: Бог е всемогъщ

Когато многострадалният Йов обвинява Бога, че му е причинил нещастия, Господ не влиза в спор с него, но му отправя няколко реторични въпроса с лек нюанс на ирония:

„Опаши сега кръста си като мъж и ще те попитам; и ти ми отговаряй. Къде беше ти, когато основах земята? Извести, ако си разумен: Кой определи мерките ѝ? (Ако знаеш.) Или кой опъва връв за мерене по нея? На какво се закрепиха основите ѝ? Или кой положи крайъгълния ѝ камък, когато звездите на зората пееха заедно и всички Божии синове възклицаваха от радост?“ (Йов 38:3-7).

Творецът на вселената всъщност казва на Йов, че като  Създател на всичко живо и неживо, Бог е всемогъщ и може да насочва живота ни чрез Провидението Си.

2 факт: Бог е всезнаещ

Бог продължава да пита Йов:

„Схванал ли си широчината на земята? (…) Къде е пътят към обиталището на светлината? И на тъмнината къде е мястото ѝ? (…) Познаваш ли законите на небето? (…) Знаеш ли времето, когато раждат дивите кози по канарите? (…)

Без съмнение ти знаеш, защото тогава си се родил и голям е броят на твоите дни!“ (Йов 38,39 гл.).

С многото си въпроси и леката си ирония Бог подтиква Йов да си спомни, че Творецът е всезнаещ и никоя ситуация не може да Го свари неподготвен. Той знае всичко не само за растенията и животните, но и за всеки един от нас. Затова винаги можем да разчитаме на мъдрите Му съвети, когато ни тревожи бъдещето.

Божият Син Исус Христос потвърждава това, когато казва на учениците Си: „Нима не се продават пет врабчета само за два асария [дребни монети]? И въпреки това Бог не забравя нито едно от тях! Той знае дори колко косъма имате на главите си. Не се страхувайте! Вие сте много по-ценни от врабчетата“ (Лука 12:6-7). Бъдещето не може да изненада Бога, защото Той съществува извън времето и пространството.

3 факт: Бог е добронамерен

Ако Бог беше всезнаещ и всемогъщ, но имаше лоши намерения към нас, ние щяхме да имаме реални основания да се тревожим за бъдещето. Но Библията описва една Личност, която ни мисли само доброто. Дори когато ние не вярваме в Него. Дори когато се подиграваме с Него. Дори когато Го мразим открито.

Апостол Павел възкликва удивен: „Защото едва ли ще се намери някой да умре даже за праведен човек (при все че е възможно да дръзне някой да умре за добрия). Но Бог показва Своята любов към нас в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас“ (Римляни 5:7,8).

Можем да бъдем напълно сигурни, че Този, Който даде живота Си за нас, ще направи само най-доброто за нашето бъдеще.

4 факт: Бог ще се върне за нас

В романтичните филми принцесата е пленена от чудовище, но принцът винаги се връща да я спаси. Така и ние сме пленени от страха и смъртта, но Исус обещава да се върне и да ни спаси.

Можем да бъдем спокойни за бъдещето, защото Бог има сигурен план. Едно от събитията, за които Новият завет говори най-много, е завръщането на Исус на земята, за да вземе Своите приятели при Себе Си. Наричаме го още Пришествието на Исус Христос. Господ разкрива този Свой план пред учениците Си още преди повече от 2000 години:

„Да не се смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и в Мене. (…) [Аз] отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, така че където съм Аз, да бъдете и вие“ (Йоан 14:1-3).

Апостолите са били толкова въодушевени, че Христос ще се върне, че са вярвали, че това ще стане, докато са още живи. Апостол Павел казва: „Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христос ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем винаги с Господа“ (1 Солунци 4:16,17).

Целта на Второто пришествие е да сложи край на несигурното бъдеще и тревогите тук на земята, за да започнем вечен живот с Бога. Елън Уайт казва: „В началото човекът е създаден по Божия образ не само по характер, но също и по външен вид. Грехът обезобразява и почти заличава Божествения образ, но Христос идва да възстанови изгубеното. (…) Смъртното, тленно, лишено от красота и осквернено с грях тяло, ще стане съвършено, красиво и безсмъртно“ (Великата борба, с. 436, София, 2018).

Обаче не всички ще получат вечен живот. Пришествието на Исус Христос разделя хората на две абсолютно противоположни групи. Самият Исус казва: „Иде час, когато всички, които са в гробовете, ще чуят гласа Му и ще излязат: онези, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане“ (Йоан 5:28,29). Дали ще бъдем сред спасените в бъдеще зависи от решенията, които вземаме днес, тук и сега. Дали с вяра в Бога се стремим да вършим добро и да бъдем морални личности, или обичаме егоистично да угаждаме само на себе и да печелим за сметка на другите.

Въпреки че е най-голямата надежда за християните, Второто пришествие на Исус Христос ще предизвика страшни катаклизми, които ще разтърсят цялата планета. В книгата „Великата борба“ на Елън Уайт се описват природните бедствия: „Планините се тресат като тръстики от вятъра и навсякъде се търкалят безформени парчета скали. Надига се вой като от наближаваща буря. Морето се разбеснява. Писъкът на урагана звучи като глас на демони, отправили се да сеят смърт. Цялата земя се надига и нагъва като морски вълни. Повърхността ѝ се разпуква. Самите ѝ основи се разклащат. Потъват цели планински вериги. Изчезват населени острови. Морски пристанища, съперничещи на Содом по пороците си, са погълнати от бушуващите вълни“.

Именно заради такива описания на катаклизмите преди Пришествието някои хора изпитват силна тревожност и се страхуват от бъдещето. Особено когато виждат, че нашият свят става все по-опасно и по-трудно място за живеене. Обаче искреният християнин има нещо, на което да разчита, дори когато целият свят се разпада. И това са Божиите обещания. Те са като спасителната лодка в страховита буря.

В Псалм 91 се казва: „Няма да се боиш от нощен страх, от стрелата, която лети денем, от мор, който идва в тъмнина, от погибел, която опустошава сред пладне“ (Псалми 91:5,6).

Препоръчвам ви една техника от Християнската психология, която действа безотказно при тревожност, стрес, опасения за бъдещето, страх и отчаяние. Започвайте всяка сутрин с молитва към Бога и с едно библейско обещание, например: „Не бой се, защото Аз съм с тебе; не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; ще те укрепя, да! Ще ти помогна. Да! Ще те подкрепя с праведната Си десница“ (Исая 41:10). Повтаряйте си го през деня, докато го научите наизуст. И най-важното – повярвайте, че Бог наистина ще го направи лично за вас. Всеки ден започвайте с едно насърчително библейско обещание.

Принципите на библейската психология са валидни дори и за нас в 21 век. Още за тях можете да прочетете на нашия сайт facebible.bg, в раздел Психология и подраздел Християнска психология. На сайта ни ще можете да си изтеглите напълно безплатно електронната книга за емоционална интелигентност „6 стъпки за овладяване на гнева“.

Често публикувам материали и на фейсбук страниците си „Християнска психология“ и „Психология за всеки ден“. Можете да ги харесате, следвате и коментирате.

Ако желаете да изучавате Библейска психология в група, пишете ми на имейла в описанието или на лично съобщение до фейсбук страницата ми „Християнска психология“.

Йорданка Дейчева, психолог, ydeicheva@facebible.bg