Надежда за бъдещето

Библейска психология за 21 век

Типично за нас, хората, е да се тревожим за бъдещето, защото нито знаем какво точно ще ни донесе, нито пък можем да го предвидим в подробности. Наскоро прочетох думите на една жена, която противно на всички очаквания изпаднала в депресия, след като съпругът ѝ се възстановил от инсулт. Вместо да се радва, че той е оздравял, тя започнала да се притеснява, че отново ще се разболее, защото прочела в медицинската литература, че инсултът може да се повтори. Тревогата я принудила да взема антидепресанти. Тя споделя: „Нищо не ме радва, бъдещето ми изглежда несигурно и на моменти страшно“.

В тежки моменти от живота ние трудно можем да разсъждаваме трезво и често допускаме когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“. Тази нелогична мисъл се състои в това, че в трудна ситуация много хора преувеличават опасността и бъдещия лош край.

Аз самата веднъж изпаднах в паника, когато мъжът ми случайно ме заключи в колата на един паркинг. Беше много горещо, колата се беше нагряла и вътре беше изключително задушно. Когато ключалките на вратите щракнаха, изведнъж усетих как ме обзема паниката, че няма да мога да изляза и ще се задуша в тази кола. Сърцето ми започна да бие силно и дишането ми се ускори. С голямо усилие на волята успях да убедя себе си, че няма начин да се задуша в следващите няколко минути.

Хората, които допускат когнитивната грешка „Предсказване на бъдещето“, чувстват убеждението, че очакваното нещастие със сигурност ще настъпи. В книгата си за емоционалната интелигентност „Изгубеното изкуство на мисленето“ д-р Недли казва, че катастрофичното мислене или очакването да се случат лоши неща в бъдеще ни кара да преживяваме многократно опасенията в главата си и да се тревожим многократно, вместо да преживеем кризата само веднъж – когато се случи. А това е вредно както за психичното, така и за физическото ни здраве.

Нормално е да мислим за бъдещето и да си правим определени планове. Но често се случва те да се провалят поради независещи от нас обстоятелства като болест, загуба на работа, изневяра, катастрофа, природни бедствия и т.н. Можем ли да имаме надежда за бъдещето, въпреки човешкото си безсилие? Много християни наричат 15-я стих от 50-ия библейски псалм „телефонния номер на Бога“: „И Ме призови в ден на напаст; и Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш“. Вярващите хора има на кого да се обадят в „ден на напаст“ и тази Личност никога няма да сложи телефона Си на режим „Не безпокойте“.

Надеждата ни за бъдещето се осланя на състрадателния Бог, Който ни мисли доброто. Днес в шестото видео от семинара „Библейска психология за 21 век“ ще разгледаме 4 факта за Бога, които могат да ни донесат истинско спокойствие за бъдещето.

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg