НАЙ-ВАЖНОТО ХРАНЕНЕ
В един контролиран опит, включващ 144 доброволци (на средна възраст 21 години), една британска група открила, че в сравнение с незакусващите, закусващите имат по-положително настроение, по-добри резултати на пространствени задачи за паметта и се чувстват по-спокойни в края на теста. Освен това, въпреки общоприетото мнение, сутрешният кофеин не подобрява настроението или работоспособната памет. Ползата от закуската за мозъка не се ограничава до децата и младежите. Консумацията рано сутрин на глюкоза или корнфлейкс може да повиши когнитивната функция и при възрастни хора. Богатата на въглехидрати закуска, изглежда, носи особено добър ефект за подобряване на способността за извличане на спомени и словесното им изразяване (технически наречено „вербална декларативна памет“). Богатата на въглехидрати закуска може също да подобри и настроението ви. В друго проучване Рийд и Хамърсли доказват, че повишеният прием на въглехидрати при закуска повишава спокойствието след няколко часа. За разлика от това закуската с повече мазнини потиска както бодростта, така и настроението.
,,Изгубеното изкуство на мисленето“ Издателство ,,Нов живот“
P.S. Тези ефекти се наблюдават при консумация на нерафинирани въглехидрати.