НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ОТ (корона) ВИРУСИ: УКРЕПИ ИМУННАТА СИСТЕМА

Имунната система е мрежа от специални клетки, тъкани, протеини и органи, които действат в синхрон, за да защитават тялото от потенциално вредни външни „нашественици“ и болести. Когато нашата имунна система работи добре, тя открива опасни микроби като бактерии, паразити и вируси и задейства имунната реакция, за да ги унищожи. Имунната система може най-общо да се раздели на две части: вродена и адаптивна.

Вроденият имунитет е естествената защита, с която се раждаме. Тя е първият фронт на отбраната, която се бори с инфекциите. Когато открие инфекция, вродената ни реакция действа бързо, за да изхвърли нашественика, като произвежда повече слуз или като задейства терморегулатора, за да го унищожи с температура.

Адаптивният имунитет е защитата, която придобиваме през целия си живот, докато сме изложени на болести или се предпазваме от тях чрез ваксинации. Адаптивната система забелязва врага и произвежда специфични оръжия – или антитела – за да унищожи или изхвърли нашественика от тялото.

За адаптивната система са необходими между 5 и 10 дена, за да определи необходимите антитела и да ги произведе в необходимото количество, за да атакува успешно врага. През това време вродената имунна система държи патогена притиснат до стената и му пречи да се размножава.

Ефикасността на адаптивната реакция може да бъде ускорена чрез ваксинации. Ваксината съдържа безвреден вариант на микроба, от който трябва да се предпазите. Адаптивната система запомня нашественика, за да може следващия път, когато влезе в контакт с микроба, да организира бързо атаката.

Учените знаят, че тялото постоянно произвежда клетки на имунната система, които се наричат бели кръвни клетки или левкоцити. Произвежда и много повече клетки на адаптивния имунитет – известни като лимфоцити – които се развиват в необходимите В-клетки и Т-клетки. Излишните клетки се саморазрушават чрез процеса на естествената клетъчна смърт, наречен апоптоза. Основните компоненти на имунната система са лимфните възли, сливиците, далака, костния мозък и тимуса.

        Най-добрият начин да поддържаме активна имунната си система е да живеем здравословно

 • Да ядем обилно количество плодове и зеленчуци
 • Да се движим редовно/да правим упражнения
 • Да поддържаме здравословно тегло
 • Да спим достатъчно
 • Да избягваме инфекции чрез редовно миене на ръцете
 • Да понижаваме стреса

ХРАНЕНЕ

Храненето е важен модулатор на имунната система. Макар че недохранването може да причини имунодефицит (отслабване на имунитета) и да повиши смъртността заради остри инфекции, преяждането може да доведе до хронично възпаление и повишен риск от имунни разстройства.

Балансираното хранене и набавянето на препоръчителните количества хранителни вещества спомагат за нормалната имунна функция. Витамините А, С, Д и цинкът играят важна роля за здравословното функциониране на имунната система. Ако се храните балансирано, няма да имате нужда от добавки с тези витамини и минерали. А повече от препоръчителното количество няма да помогне особено на имунната ви система.

Дефицитът на цинк – който може да причини хронични болести – има доказано негативно влияние върху имунната реакция спрямо възпаление.

Допълнителният прием на витамин Д се свързва с изменение на поведението на имунната система. Приемането на добавки с витамин Д през бременността, когато имунната система е подложена на постоянни промени, може да модифицира имунната система на новороденото по такъв начин, че да го предпазва от дихателни инфекции и астма.

Проучвания подсказват, че витамин Д активира Т-клетките, които могат да откриват и атакуват ракови клетки и да предотвратяват колоректален рак при някои хора. При по-възрастни хора той доказано намалява дихателните инфекции.

Други важни съображения

 • Разтворимите фибри „превключват“ имунните клетки от про-възпалителни към анти-възпалителни, което ни помага да се излекуваме по-бързо от инфекции.Добри източници на разтворими фибри са: овесени ядки, леща, ябълки, портокали, круши, ягоди, ядки, бобови храни, грах, боровинки, краставици, кервиз и моркови.
 • Птеростилбенът и резвератролът, които се намират съответно в боровинките и червеното грозде, спомагат за повишаване експресията на гена на човешкия антимикробен пептид кателицидин (САМР), който участва в имунната функция.
 • Ограничаването на калориите без недохранване има положително влияние върху имунитета ни.
 • Висококалоричните храни с високо съдържание на мазнини предизвикват реакция на имунната система подобна на реакцията при бактериална инфекция.
 • Пробиотиците възстановяват отрицателните последици от широкоспектърните антибиотици, като поддържат имунната система в готовност да реагира на нови инфекции.

УЧЕНИТЕ ДОКАЗВАТ

В изследване са включени петнадесет здрави всеядни доброволци (групата на участниците). Тяхната диета била сменена с лакто-ово-вегетарианска (млечно-яйчно-растителна) за три месеца. Освен това са включени седем здрави всеядни доброволци (контролна група 1) и седем здрави дългогодишни вегетарианци (лакто-ово-вегетарианска диета, контролна група 2). Участниците не са приемали антибиотици 3 месеца преди проучването, нито по време на проучването. Събрани са кръвни проби и проби от изпражненията и е измерено теглото на ден 0 и ден 91 за всички хора.

Обобщение на резултатите: Храненето и хранителният статус могат да влияят върху имунната система директно, но могат също и да я модулират недиректно чрез регулиране на чревната флора. Тук ние изследвахме влиянието на вегетарианската диета върху имунната реакция и чревния метагеном с помощта на високо технологични методи. Краткосрочната вегетарианска диета изглежда няма някакво забележимо влияние върху имунната система и цялостния състав на метагенома. Обаче дългосрочната вегетарианска диета се свързва с по-добро действие на Т-клетките и микрофлора, която е по-малко „възпалителна“.

УПРАЖНЕНИЯ

Редовната физическа активност допринася за цялостното ни здраве, а следователно и за здрава имунна система. Упражненията подобряват кръвообращението, което спомага за движението на имунните клетки, за да могат те успешно да вършат работата си. Едно проучване разкрива, че само 20 минути умерени упражнения стимулира имунната система, което на свой ред поражада противовъзпалителна клетъчна реакция.

СЪН

Сънят и системата на биологичния часовник са силни регулатори на имунните процеси. Хроническото недоспиване може да понижи активността на имунната система и циркулацията на белите кръвни клетки, докато достатъчния бавновълнов сън – или дълбок сън – укрепва паметта на имунната система за болестотворни микроорганизми, с които се е сблъсквала по-рано.

СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Излагането на слънчева светлина подобрява активността на имунната система. Учени откриват, че слънчевата светлина ускорява борещите се с инфекции Т-клетки, които играят ключова роля за имунитета. Особено синята светлина в слънчевите лъчи кара Т-клетките да се движат по-бързо, което им помага да стигнат до мястото на инфекцията и да реагират по-бързо.

ЕМОЦИИ И ИМУННА СИСТЕМА

Едно проучване установява, че предвкусването на забавно събитие повишава нивата на ендорфините и други хормони, които предизвикват състояние на успокоение. Хроничният стрес може да потиска имунната реакция и способността ѝ да се бори с болестта. Следователно понижаването на стреса може да помогне за предотвратяването на инфекции и други заболявания.

Докладва се, че пеенето в хор за 1 час понижава стреса, подобрява настроението и повишава нивата на имунните протеини у болни от рак и техните асистенти. Резултатите от проучването показват, че нещо толкова просто като пеенето може да понижи породеното от стреса потискане на имунната система.

Установено е, че самотата е стресов фактор, който може да засегне имунната система. Проучвания показват, че самотните хора произвеждат повече протеини, свързани с породена от стрес възпалителна реакция, отколкото хората, които чувстват, че имат социална подкрепа. Тези свързани с възпалителни процеси протеини се наблюдават при заболявания като диабет тип 2, коронарна сърдечна болест, болест на Алцхаймер и артрит.

Въпреки че има много въпросителни по отношение на имунната система и имунната реакция, консумирането на здравословна храна, редовните упражнения, достатъчното количество сън и почивка и понижаването на стреса ще ви осигурят дълготрайна имунна стабилност и защита от болести.

Източници:

 1. Д-р Нийл Недли, „Изход от депресията“, издателство „Нов живот“
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5934425/
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320721#Can-the-immune-system-be-boosted?
 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/