НАЙ-ДОБРИТЕ ОТ ДОБРИТЕ

Зеленолистните зеленчуци са най-здравословните зеленчуци, а дребните безкостилкови плодове са най-здравословните плодове – отчасти заради съответните им растителни пигменти. Листата съдържат зеления пигмент, хлорофил, който предизвиква бурната фотосинтеза, затова те трябва да бъдат пълни с антиоксиданти, които да се справят с образуващите се заредени с енергия електрони. Дребните безкостилкови плодове от друга страна имат ярки, контрастиращи цветове, за да привличат хранещите се с плодове същества, които да разпръскват семената им. Освен това, на същите молекулярни характеристики, на които се дължат ярките цветове на дребните безкостилкови плодове, може да се дължат някои от техните антиоксидантни качества.

Цветните храни често са по-здравословни, защото съдържат антиоксидантни пигменти, независимо дали става дума за бета каротин, който придава на морковите и сладките картофи оранжев цвят, за антиоксидантният пигмент ликопен, който прави доматите червени, или за антоцианиновите пигменти, които правят боровинките сини. Именно цветовете са антиоксиданти. Само това знание би трябвало да предизвика революция, когато сновете между щандовете със земеделски продукти.

Познайте кой съдържа повече антиоксиданти – червеният или белият лук? Няма нужда да търсите отговора. Можете да видите разликата със собствените си очи.. ( И наистина. Червеният лук има 76 процента по-голяма антиоксидантна способност от белия, като жълтият лук се нарежда помежду им.)

Когато пазарувате, търсете най-червените ягоди, най-черните къпини, най-яркочервените домати, най-тъмнозелените броколи. Цветовете са антиоксидантите, които забавят стареенето и предпазват от рак.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър