Направи вродените си черти предимства

Всеки човек е уникално съчетание от вродени и придобити характеристики. Не по-малко уникален от една снежинка, нали? Знаете ли, че „няма две еднакви снежинки“? Снежинката започва да се образува, когато водните пари се кондензират около някоя прашинка високо в облаците, на около 10 километра над земята – и след това кристализира.

Как ще продължи кондензацията на водните пари и къде ще падне снежинката „определя как изглежда тя, когато кацне на ръкава на палтото ти – казва Гознел. – Тя е изключително чувствителна към микросредата“.

https://www.nationalgeographic.com/science/2007/02/no-two-snowflakes-the-same/

Същото е и с хората. Характерът започват да се формира, когато родителите започнат да се въртят около една прашинка от гени, която реве силно ден и нощ. Парата на вродените черти, която се оформя и трансформира от външните влияния и личните решения, кристализира в неговата индивидуалност. Както снежинките, „структурата“ на характера продължава да се развива през целия живот. И тъй като в живота на всяка личност има различни влияния, формите и нюансите на всяко едно човешко същество са уникални. Има поне 3 причини да мисля така:

– Съчетанията на гените са огромно астрономическо число, дори когато ги сведем до генетичните и биологичните закони.

– Влиянията на родителите са абсолютно различни за всеки човек, въпреки че понякога могат да се открият сходни модели на възпитание.

– Общата сума на обстоятелствата в живота на един човек е различна от всички възможни обстоятелства в живота на друг.

Ако разгледаме дори само един ден, не можем да намерим и двама човека, които да са го прекарали по абсолютно същия начин. Затова няма двама човека, които да са съвсем еднакви, както няма и две еднакви снежинки.

Въпреки това има сходства, които откриваме един в друг, които карат „краставите магарета да се подушват през девет баира“, както казва поговорката. Така е и при интровертите/екстровертите. Съдейки по фокуса на вниманието – дали е насочен навътре или навън – ние делим хората на интроверти и екстроверти. Но това разделение е по-скоро описателно, отколкото функционално, защото няма винаги ясни граници, отличаващи двете групи, а много хора проявяват интровертни и екстровертни черти в зависимост от обстоятелствата. Например аз често описвам себе си с термините на екстровертността, но нямам нищо против да прекарам две седмици на усамотена място без смартфон, интернет или телевизия. Ще имам нужда само от компютъра си, нещо за ядене и много слънце. Така най-накрая ще мога да запиша всичко, което прелита през ума ми.

„В едно интервю за списание Уолстрийт Джърнъл психологът Адам Грант прави приблизителна оценка, че смесеният тип (интроверт-екстроверт) съставлява между половината и две-трети от населението“.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-gen-y-guide/201710/the-majority-people-are-not-introverts-or-extroverts

Признаци, че може да сте интроверт

 1. Обичате да бъдете сами и бързо се изморявате, когато се намирате между много хора.
 2. Не обичате да говорите много и не говорите много за себе си.
 3. Лесно се разсейвате, когато има много неща за гледане и слушане.
 4. Често мислите за чувствата си и преценявате мислите и мотивите си.
 5. Обичате да бъдете независими и наблюдаващи, вместо да се включвате в дейностите.

Признаци, че може да сте екстроверт

 1. Опитвате да спечелите, да имате постижения.
 2. Повече говорите, отколкото слушате.
 3. Не се притеснявате да изразявате емоциите си на публични места.
 4. Често зависите от мнението на другите, за да се чувствате добре.
 5. Не можете да останете безразлични и винаги се намесвате в житейските ситуации.

6 идеи как да направите вродените си черти предимства 

 1. Приемете общите си склонности, но бъдете готови да откривате и развивате собствените си „отклонения“ от клишираното описание

Не винете себе си – или прадедите си – за това какви сте. Ако възприемаме живота от християнска гледна точка, ние знаем, че за всичко си има причина. Всяко живо същество е създадено целенасочено: то не е продукт на случайно съчетание на гени и обстоятелства на средата. Затова вие имате уникално място в света със своя уникален темперамент, характер и индивидуалност.

Това, което аз правя, е да забелязвам както екстровертните си, така и интровертните си черти и да ги използвам според ситуацията. Обикновено вземам бързи решения без много обмисляне на последиците или подробностите. Тъй като добре си познавам тази слабост на характера, започнах съзнателно да наблюдавам себе си и да се опитвам обмислям повече нещата. Поставих си за цел да преценявам по-добре мотивите, целите, поведението, преди да направя нещо, за да бъдат действията ми по-обмислени.

Това отношение се оказва полезно в един проект за здравословен начин на живот за деца, в който трябваше да помисля как да го представя в училищна среда по най-привлекателния начин. По правило, се втурвам с рогата напред и питам хората дали искат да участват в проекта, докато те още не са разбрали за какво говоря. Обаче този път реших първо да обмисля ситуацията и да изчакам за най-подходящото време и обстоятелства. Събитията се развиха по такъв начин, че вместо аз да настоявам училището да участва в проекта, самите ръководители ме поканиха да го представя в училището. Така вместо аз да ги мотивирам, те вече бяха мотивирани. Опитът ми да развия една по-интровертна черта се оказа добро решение.

Хората казват, че тенденцията да си интроверт или екстроверт не може да се промени, просто си си такъв човек. Но тъй като до определена степен ние сме някаква комбинация от двете, от нас зависи да развием онези черти, които се различават от „масата“ на нашата личност и ни осигуряват гъвкавост и способност да се приспособяваме, да реагираме различно в различни ситуации. Именно способностите, придобити по такъв начин, променят посоката.

 1. Изграждайте си положително отношение към чертите, които не можете да промените

В някакъв момент от живота си всички ние сме си представяли и желали да бъдем някой друг. Мечтали сме си да бъдем общителни и добродушни като еди-кой-си, да бъдем слаби и кокалести като моделите или да бъдем проницателни като преуспелия бизнесмен от другия вход… Списъкът може да бъде доста дълъг…

Обаче първата стъпка към един полезен и щастлив живот е да приема, че има неща в мен, които не мога да променя. Точка. Например аз съм много по-добра в организирането, отколкото в предлагането на нови идеи. Е, разбира се, и аз измислям нещо проницателно от време на време, но има хора, на които им идват добри идеи за секунди. И слава Богу! Затова е по-добре да оставим на „професионалистите“ да свършат това, което правят най-добре: те да дават идеите, а за да организирам и провеждам тези идеи. Защо да оставям питомното и да тръгвам да гоня дивото?

Един много мъдър мъж, Райнхолд Нибур, някога се е молел:

„Господи, дари ми спокойствието да приема нещата, които не мога да променя,

смелост да променя нещата, които мога,

и мъдрост да различавам едните от другите“.

 1. Опитвайте се да промените в положителна посока негативните си черти, които ви саботират

Инатът не е желателно качество. Гъвкавостта е много по-добра възможност и по-полезна, всъщност. Когато осъзная, че инатът ми застава на пътя на желана връзка или желан успех, би било мъдро да мотивирам себе си да го трансформирам в здравословна упоритост.

„Характерът не може да се развива в спокойна и тиха среда. Само чрез изпитания и страдания може да бъде утвърден човекът, да се вдъхнови амбицията и да се постигне успехът“ (Хелън Келър).

 1. Бъдете добри слушатели

Нежеланието за себеразкриване, което някои приемат за слабост в общуването, може да се превърне в готовност да слушате внимателно и да съчувствате, което всички смятат за голямо предимство в комуникацията.

Когато сте добри слушатели, „казвате“ на хората поне 4 неща:

– Че желаете да общувате двупосочно, а не еднопосочно.

– Че ги цените и искате да ги опознаете.

– Че сте готови да споделите емоционалния им товар.

– Че сте готови да поставите техните нужди и интереси над своите собствени.

С други думи, когато слушате внимателно събеседника срещу вас, вие „казвате“, че го/я обичате.

 1. Мотивирайте себе си да бъдете алтруисти

Алструистичната настройка може да мотивира и интровертите, и екстровертите да излязат от зоната си са комфорт и да бъдат готови да извършат неща, които обикновено ги плашат. Такава стъпка може да бъде положително влияние за изграждането на характера в дългосрочен план.

„Роза Паркс става една от най-важните исторически фигури през 1955 г., след като отказва да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж. Във въведението на книгата си „Тихите: силата на интровертите в свят, който не спира да говори“ Сюзън Кейн заявява: „Винаги съм си представяла Роза Паркс като внушителна жена с дързък темперамент, която лесно може да се противопостави на цял един автобус с намръщени пътници. Но когато умира през 2005 г. на 92 годишна възраст, безбройните некролози я описват като жена с тих глас, блага и нисичка. Споменават, че е била „плаха и стеснителна“, но е имала „лъвска смелост“. Изпълнени са с фрази като „радикално смирение“ и „тиха сила на духа“.

https://www.inc.com/john-rampton/23-amazingly-successful-introverts-throughout-history.html

Желанието на Роза Паркс да постигне справедливост и достойно отношение за всички я мотивира да излезе от зоната си на комфорт и да стане национален герой.

 1. Упражнявайте се да се концентрирате върху конкретни неща в твърде хаотична среда

За интровертите се казва, че лесно се разсейват в хаотична среда, когато сетивата са атакувани от всички страни с високи звуци, ослепителни цветове, бързо движещи се хора и т.н. Ако това важи за вас, ще има голяма полза да се упражнявате да се концентрирате върху един или два важни предмета или хора.

Има три важни думи, които можете да си казвате при такива обстоятелства:

– „Спри“ – все едно си удряте шамар, който ще ви отрезви и ще ви освести.

– „Съсредоточи се“ – след като емоциите и нервността са се понижили до поносими граници, използвайте силата на волята да изберете важен обект или човек, който има нужда от вашето внимание или помощ.

– „Направи го“ – свършете работата, която имате, и намерете по-тихо място, където да си отдъхнете, ако това е възможно.

Силният характер е богатство, което не може да ви отнеме световната икономическа криза. Но са необходими всичките ви съзнателни усилия, за да го постигнете. Както потвърждава Хенри Дейвид Торо: „Не можете с мечти да изградите характер: трябва да го изковете с чука в ковачницата“.

Йорданка Дейчева, психолог

Свързани статии:

“Да живееш с интроверт”, “Различни, но заедно”, “Интровертите могат да бъдат страхотни водачи”