НАТУРАЛНИ ХРАНИ СРЕЩУ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Опровергаването на стратегията за постигане и поддържане на здраве чрез хранителни добавки, започна още през 1994-1996 г. с мащабното проучване върху ефектите от добавките с бета-каротен (предшественик на витамин А) върху белодробния рак и други болести. След четири до осем години употреба на добавките, не само че не се наблюдавало снижение на белодробния рак, както се очаквало, а обратното, имало увеличаване! Не е установен никакъв превантивен ефект върху сърдечносъдовата болест от приема на витамините А и Е. Оттогава насам са проведени голям брой допълнителни проучвания, струващи стотици милиони долари, за установяване дали витамините А, С и Е предотвратяват сърдечносъдовата болест и рака. Неотдавна бяха публикувани два големи обзора, обхващащи тези проучвания. По думите на изследователите, те не са могли „да определят баланса между ползите и вредите от рутинната употреба на добавки с витамините А, С и Е; на мултивитамини с фолиева киселина; или на антиоксидантни комбинации за превенция на сърдечносъдовата болест.” В действителност те дори препоръчват да не се използват добавки с бета-каротен. Това не означава, че тези нутриенти не са важни. Напротив, но само когато се консумират като храна, а не като добавки. Изолирането на нутриентите и опитите да се получат ползи, равностойни на тези от пълноценните храни, разкрива неведение по отношение на това как се извършва процесът на храненето в тялото. Една по-наскорошна статия в „New York Times” документира невъзможността на хранителните добавки да дадат доказуеми ползи за здравето. Аз съм убеден, че с времето ние ще продължим да „откриваме”, че разчитайки на употребата на отделни нутриционални добавки за поддържане на здравето си и продължавайки с обикновената западна диета, ние не само си хвърляме парите на вятъра, но и се излагаме на потенциални рискове.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл