НАШИТЕ КЛЕТКИ

Микроскопичните клетки са сякаш безкрайно разнообразни по фирма и големина. Всяка от тях е обвита в мембрана. Тази подобна на кожичка структура се състои от два пласта фосфолипиди – масти и мастоподобни субстанции (липиди), прикрепени към един фосфорен комплекс. За да бъде функционална всяка жива клетка, трябва да бъде в постоянно движение, напомнящо амебата.  Пропорцията между съставките на фосфолипидите е особено важна за това движение. Увеличаването на холестерола, наситените масти или трансмастите втвърдяват мембраната и нейната предпазваща активност намалява. Затова количеството и качеството на мазнините в нашата храна имат особено значение за състоянието на клетките.  Твърде многото холестерол и неправилната употреба на мазнините в нашата диета увреждат клетъчните мембрани.

,,Ново начало” – 172 стр. Издателство ,,Нов живот”