НЕЗАСЛУЖЕНО ПРЕНЕБРЕГНАТА ХРАНА

НАХУТ

Това растение съдържа много ценни съставки и има значителни ползи за здравето.

Протеини.  Нахутът е добър източник на протеин. В сто грама нахут се съдържат 20 гр. белтъчини. Същото количество белтъчини съдържа телешкото месо, а в свинското те са 14. В комбинация с протеина от пълнозърнестите храни (пшеница, елда, царевица, овесени ядки и др.), доставя всички незаменими аминокиселини, сравними с тези на местните или млечните продукти, като при това се изключват високите калории и наситени мазнини.

Въглехидрати.  Нахутът е с нисък гликемичен индекс, което означава, че въглехидратите в него се разграждат и смилат бавно. Това спомага за намаляването на теглото и за контролирането на апетита.  Когато храната се усвоява при здравословна скорост, освобождаването на захари от нея е по-добре регулирано. При изследване на хора приемащи половин чаша нахут дневно се наблюдава подобрение в кръвната захар само след седмица.

Желязо.  По-богати на желязо  са само три храни – сусам, боб и соя. Нахутът съдържа 7,2 мг. желязо на 100 гр. продукт.  Нахутът може да увеличи енергията ви, поради високото си съдържание на желязо. Това е от особена важност за жените, по време на цикъл, бременност и кърмене и при растящите деца. Желязото е елемент на хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до всички телесни клетки и е част от ключовите ензимни системи за произвеждане на енергия и за метаболизма.

Калий. В 100 гр. нахут се съдържат 580 мг. калий, който предотвратява ритъмни нарушения. Може да се прилага като лечебно средство при хора със сърдечна аритмия.

Антиоксиданти.  Много от телесните ни системи са податливи на окислителен стрес и увреждане от реактивни кислородни молекули, но антиоксидантите ни предпазват от тези разрушителни процеси.  Въпреки че съдържа малки нива от стандартните антиоксиданти, като витамин C, витамин E и бета-каротин, нахутът има  по-големи количества антиоксидантни фитонутриенти. Тези фитонутриенти включват флавоноидите кверцетин  и мирицетин  и фенолните киселини фоилева киселина, хлорогенна киселина и кафеена киселина.

ЗДРАВНИ ПОЛЗИ:

Намаляване на сърдечнорисковите рискове.  Количество от 3/4 чаша нахут на ден може да спомогне за намаляването на LDL-холестерола (лошия холестерол), общия холестерол и триглицеридите при едномесечен прием.  Нахутът  съдържа ценни количества от полиненаситени мастни киселини, включително алфа-леноленова киселина (ALA),  омега-3 мастни киселини. Във всяка чаша нахут има около 70-80 мг. от ALA и около 2 гр. от другите полиненаситени мастни киселини. Рискът от коронарна болест е един от специфичните видове сърдечносъдови рискове, който се намалява при редовен прием на нахут и други бобови растения. Фолиевата киселина и магнезия в нахута намаляват нивата на хомоцистеина и заздравяват кръвоносните съдове.

Подобряване на костната плътност.  Желязото, фосфора, калция, магнезия, мангана и цинка, които са налични в нахута, спомагат за изграждането и поддържането на костната структура и здравина. Въпреки че фосфора и калция са важни за костната структура, точният баланс на двата минерала е необходим за правилната костна минерализация – приемът на прекалено много фосфор, при прекалено малко калций може да доведе до костни загуби. Такъв дисбаланс наблюдаваме в месото, където съдържанието на фосфорът е много по-голямо от това на калций.

Женско здраве.  Нахутът съдържа фитохимикали наричани сапонини, които могат да действат като антиоксиданти. Може да намалят риска за рак на гърдата, да са защита срещу остеопораза и ограничаване на топлите вълни при жени след меноупауза.

Противоракови ефекти.  По време на ферментацията на фибрите от нахута, в червата се отделя метаболит наречен бутират, който убива раковите клетки.  Освен това е открито, че бета-фитостеролът, основият фитостерол в нахута, намалява туморите на дебелото черво при плъховете. Селенът е минерал, който не е наличен при повечето плодове и зеленчуци  (с изключение на зеления лук), но маже да се намери в нахута. Играе важна роля за функционирането на черния дроб и спомага за пречистването на тялото от някои компоненти, които причиняват рак. Освен това предпазва от възпаления и намалява степента на растеж на туморите. Фолиевата киселина в нахута играе важна роля при ДНК синтеза и възстановяването, което предпазва от образуване на ракови клетки, резултат от мутации в ДНК. Сапонините, които са фитохимикали налични в нахута, подтискат  размножаването на раковите клетки и разпространяването им в тялото.

СЪВЕТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕТО НА НАХУТ

Трябва да  накиснете нахута предварително, за да съкратите процеса на готвене и да го направите по-лесно смилаем. Минимумът е 4 часа, тъй като по време на тях ще се намали количеството на олигозахаридите, което ще доведе до по-малко проблеми, свързани с подуването на червата, след консумацията на нахута. Четирите часа за накисване са достатъчни, но по-продължителното време не оказва отрицателно влияние върху съставките. Практично е накисването за една нощ. След като сте ги накиснали, махнете всички обвивки, които плуват на повърхността, отцедете течността и измийте зърната под течаща хладка вода.