Ултрадълбокото зрително поле на космическия телескоп „Хъбъл”засне галактики на различна възраст, с различни размери, форми и цветове. Най-малките и най-червените може да са сред най-далечните от известните днес и съществували във времената, когато Вселената е била само на 800 милиона години. Близките галактики – големи, ярки, обозначени като спирали или елиптоиди – са процъфтявали преди около 1 млрд. г., когато възрастта на Вселената е била 13 милиарда години.

Необятността на пространството и загадъчната природа на космическите обекти, които го изпълват, никога не оставят астрономите спокойни.

Съществуват въпроси, които си задават водещите астрономи в наши дни.

Тъмната енергия, Галактичният куп Абел 1689 ще замени феномена „изкривяване на светлината”, известен като „гравитационни лещи”. Ново изследване на този куп открива тайната на това как тъмната енергия формира Вселената.През 1920 г. астрономът Едуин Хъбъл открива, че Вселената не е статична, а се разширява. През 1998 г. космическият телескоп, кръстен в негова чест – „Хъбъл”, изучава далечни свръхнови звезди и открива, че Вселената в древни времена се е разширявала доста по-бавно, отколкото сега.

Това откритие шокира учените, които дълго време смятали, че гравитацията трябва постепенно да забавя разширяването на Вселената или дори да доведе до нейното свиване. Опитите да се обясни ускореното разширение водят до причудливата и горещо обсъждана концепция за тъмната енергия, която се смята за загадъчна сила, разтегляща Космоса с все по-голяма скорост. И макар че тъмната енергия, както се смята, съставя около 73% от Вселената, самата сила остава неуловима и до днес не е открита пряко.

„Тъмната енергия може и никога да не ни разкрие своята природа – пише авторът Адриан Чо. – Но учените продължават да се надяват, че природата някога ще се съгласи да им сътрудничи и те ще успеят да разкрият произхода на тъмната енергия.”