НЕОСЪЗНАТА ЗАГУБА

Когато се справяме добре със задачите си и когато се чувстваме енергични и доволни от себе си, рядко мислим, че това може да свърши някой ден. Но ако водим небалансиран начин на живот и месеци, дори години изразходваме повече енергия, отколкото си набавяме, сривът е неизбежен. В книгата си ,,Сривът“  Лен Макмилън описва следните етапи като симптоми за срива:

,,Първи е етапът на медения месец.Това е период на ентусиазъм, забележително посвещение на поставената задача и удовлетворение от работата. Всъщност влагате твърде много в работата си, но въодушевлението е толкова силно, че не обръщате внимание на запасите от енергия. Без дори да осъзнавате започвате да намалявате и изчерпвате запасите си.

Стигаме до етапа на недостиг на гориво. Сега забелязвате ефекта от изчерпаните запаси. Чувствате се изтощени. Отчуждеността става нещо обикновено. Може да започнете да изпитвате различни физически неразположения. Ставате лесно раздразними и гневни. Все по-трудно заспивате и все по-често се будите през нощта. Настъпва депресия и може да стигнете до момент, когато да се отдалечите от действителността – като, например, да злоупотребите с наркотици и алкохол или постоянно да гледате телевизия.

Всички системи са подготвени за последния кризисен етап. Песимизмът яростно ви атакува. Съмнението разяжда всяко ваше действие. Докато преди винаги сте били уверени и дори дръзки, сега ставате плахи и несигурни. Апатията на работното място и пълното поглъщане от собствените ви проблеми стават нещо обичайно“.

Чудесно е ако сте в периода на медения месец, но не позволявайте той да свърши с неразумно използване на запасите ви от енергия. Не е необходимо да изпитате умора и чак тогава да си дадете време за почивка. Отделяйте време за отдих, движете се, излизайте на чист въздух и слънце, в подходящо време, зареждайте телата си с пълноценна храна и можете да прекарате целия си живот в етапа на медения месец. Какво по-хубаво от това!

Д-р Веска Войчева