НЕОЧАКВАН РЕЗУЛТАТ

Следвайки грижливо правилата на добрата наука, аз можах да изуча тази провокативна тема,(за ролята на белтъчините) без да предизвикам рефлекторния отговор на ритане по кокалчетата, който предизвикват радикалните идеи. Това проучване бе щедро финансирано в продължение на двадесет и седем години от едни от най-строго рецензиращите и най-конкурентно способните източници (най-вече Националните здравни институти , Американското общество по рака и Американския институт за изучаване на рака). Нашите резултати бяха обсъждани преди публикуването им (за втори път) в много от най-добрите научни списания. Това, което установихме, беше шокиращо. Диетата с малко протеин възпираше възникването на рак у опитните животни, подложени на въздействието на афлатоксин, независимо от количеството на приложения канцероген. Дори при започнал рак, нископротеиновата диета блокираше драматично по-нататъшния му растеж. С други думи, нископротеиновата диета минимизираше ракообразуващия ефект на този силно канцерогенен химикал. Оказа се, че ефектът на протеина в диетата е толкова мощен, че ние можем да задействаме и спираме растежа на рака като просто променяме количеството на консумирания протеин. Нещо повече, количествата на прилагания протеин не се различаваха от обикновено приеманите от хората. Ние не сме използвали необичайно големи количества протеин, както често се прави в проучванията върху канцерогени. Но това не е всичко. Ние установихме, че не всички протеини имат този ефект. Кой е протеинът, който постоянно и силно подпомага рака? Това е казеинът, който представлява 87 % от протеините на кравето мляко и който подпомага всички стадии на раковия процес. Какъв тип протеини не подпомагат рака, дори когато се приемат в големи количества? Това са растителните протеини, включително тези от житото и соята. Тези данни бяха предизвикателство за начина ми на мислене и с времето разбиха най-драгоценните ми схващания.

,,Китайското проучване“  д-р Кембъл