НЕПОЗНАТИЯТ И ОПАСЕН ХОМОЦИСТЕИН

Голям брой проучвания през последните няколко години показаха безспорна връзка между високите нива в кръвта на хомоцистеин и по-голямата честота на сърдечно-съдовите болести.

Хомоцистеинът е продукт от обмяната на аминокиселината метионин, за която са необходими витамин В6, В12  и фолиева киселина. Дефицитът на тези три витамина в организма води до нарушаване на обмяната на метионина и натрупване на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът води до увреждане на съдовата стена с последващо натрупване на атеросклеротични плаки в засегнатите участъци.

Високите нива на хомоцистеина са рисков фактор за поява на атеросклероза, инфаркт и инсулт, дори и при хора, които приемат ограничени количества наситени мазнини и холестерол.

Редовният прием с храната на витамините В6, В12 и фолиева киселина предотвратява повишаването на нивото на хомоцистеина, осигурявайки ефективно разграждане на метионина. Метионинът се съдържа в месо, риба, яйца, бобови и ядки.

Витамин В6 е широко разпространен в природата – пълнозърнести, бобови, слънчогледово семе, ленено семе, месо, риба, орехи, лешници и др. Фолиева киселина се намира в зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести, бобови (боб, леща, грах, фъстъци), броколи, карфиол, черен дроб (но не трябва да се подценяват и натрупаните токсини в него), червено цвекло, моркови и др. Витамин В12 се намира в храните от животински произход. Затова вегетарианците, които не употребяват млечни продукти и яйца (вегани), трябва да проверяват периодично нивото на витамина в кръвта.

Д-р Веска Войчева