НЕПРИЯТНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ СТРЕСА

тресът може да намали топлинния ефект на храната, както и да намали количеството изгаряни мазнини след хранене. В едно изследване онези, които съобщили за стресиращо събитие в деня преди изпитването, изгорили около сто калории по-малко в шестчасовия период след хранене в сравнение с дните, които не били предшествани от нещо особено стресиращо.

Стресираните хора може да консумират и повече храна. Макар някои хора да ядат по-малко, когато са стресирани, по-голямата част не само ядат повече, а проявяват склонност към храни с високо съдържание на захар, мазнини и калории, при което очевидно трупаме повече мазнини в и около коремните органи. Кортизолът, известен като хормон на стреса, може да бъде причина нивата на стрес да са свързани с висцерално затлъстяване ( дълбоки коремни мазнини). Само секунди след появата на стресор, в резултат на реакцията ,,бий се или бягай“, ние освобождаваме адреналин, последван след минути или часове от повишаване на нивото на кортизола, който се отделя от надбъбречните ни жлези.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър