НЕРАЦИОНАЛНА ПРОМЯНА

Една от най-драматичните промени в нашия хранителен режим е стремително нарастващият прием на сол. През по-голяма част от съществуването на човечеството сме получавали ежедневната щипка сол, съдържаща се по естествен път в непреработените храни. Днес, благодарение най-вече на преработените храни, сме изложени на десет пъти по-голямо количество от онова, с което организмът ни е бил създаден да се справя. Каква роля би могло да играе това в нашата епидемия от затлъстяване?

В продължение на близо четиридесет години изследвания свързват приема на сол с излишните телесни мазнини. Един метаанализ от 2017 година на повече от дузина подобни изследвания е установил, че по-високата консумация на натрий е свързана с почти пет сантиметра по-голяма талия. Друго последващо изследване е установило допълнително 450 грама телесни мазнини за по-висок с четвърт чаена лъжичка ежедневен прием на сол.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър