НЕРАЦИОНАЛНИ КОМБИНАЦИИ

По всичко личи, че мазнините въздействат на мозъка по същия начин като захарта. Дайте на хората кисело мляко, пълно с млечни мазнини, и до тридесет минути те показват подобни промени в мозъчната дейност като онези, които са пили вода, подсладена с чиста захар. В най-голямото изследване на пристрастяването към храна към днешна дата , включващо повече от сто хиляди жени от Харваррдското изследване на здравословното състояние на медицински сестри, мазните храни – хамбургери, пържени картофи и пица – били онези категории храни, най-тясно свързани  с хранителни пристрастявания.

И така кое е по-лошо – мазнините или захарта? Отговорът е: и двете. Комбинацията от захар с мазнини създава ,,хедонистична синергия“.  За пример може да послужат сладоледът, десертните блокчета и поничките.

В природата, макар че има храни, които съдържат захар (като плодовете) и храни, които съдържат мазнини (като ядките), мазнините и захарта рядко се срещат в една храна по естествен начин. Има една и тя е най-естествената от всички храни. Сещате ли се коя? Кърмата. Може би затова храните богати на захар и мазнини са толкова пристрастяващи. Нямаше да оцелеем дълго като вид, ако бебетата не изпитваха непреодолимо желание за кърма.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

  • Синергизъм – взаимоотношение, при което ефектът е по-голям от индивидуалните
  • Хедонизъм – удоволствие