НЕ ГЕНИТЕ СА РЕШАВАЩИ

Някои специалисти определят рака като генетична болест. Но епидемиологични данни посочват, че гените са податливи на промени, в зависимост от начина на хранене, което е много важно! Пример е  японската популация, в която до 1960 г. ракът на дебелото черво е бил много рядък, но след това непрекъснато нараства, във връзка с възприемане на западната диета, бедна на фибри. Съществуват данни, че прекалената консумация на червено месо, повишава риска от рак на дебелото черво, която се обяснява с канцерогенните нитрозо-съединения в гастро-интестиналния тракт, които провокират мутации в ключови гени.

Но, за щастие, нашият Творец ни е дал богато разнообразие от храни, които предпазват от рак: плодове, зеленчуци, ядки, семена, бобови и пълнозърнести храни. Летрилът в бадемите и ликопенът в доматите, например, са с мощно противораково действие.

В наша власт е да въздействаме и на гените си.

Д-р Веска Войчева