През юни 1966 г. известният боксьор Рубин Картър, наричан „Урагана”, заедно с негов познат бил обвинен в убийство по време на широко оповестен и белязан от расизъм съдебен процес. Боксьорът продължавал да твърди, че е невинен. След като престоял зад решетките 19 години, Картър бил освободен, когато била доказана неговата невинност. Като свободен човек, той разказва: „Не би ли имал право всеки човек при тези обстоятелства да бъде огорчен?… Разбрах, че огорчението може единствено да разяжда и руши този, който го задържа в себе си. И за  мен, да позволя огорчението да контролира или да зарази живота ми по какъвто и да е начин, би означавало да допусна тези, които ме затвориха да получат дори повече отколкото … те вече са получили.”

Вярвам, че авторът на Посланието до евреите е имал предвид огорчението, когато пише своите предупреждения. Според днешния текст, някои от християните може би са имали намерение да се върнат към юдаизма поради гонение и несправедливост. Подобно на малък корен, който пораства и става голямо дърво, огорчението е могло да се развие в техните сърца и да засенчи най-близките християнски взаимоотношения (Евр.12:15).

Когато се отдадем на разочарование, в нас започва да расте отровния корен на огорчението. Нека оставим Светият Дух да ни изпълни, за да може да излекува раната, която причинява огорчение.

 

„Внимавайте … да не би да поникне някой горчив корен, за да ви смущава и мнозинството да се зарази от него.“ Евреи 12:15

 

ОГОРЧЕНИЕТО Е КОРЕН, КОЙТО РАЗРУШАВА ГРАДИНАТА НА МИРА.