НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ

Проблемът с диетите, които пестят въглехидратите, е, че увреждат функцията на челния дял на мозъка. Сега е категорично доказано, че един от начините да повишим количеството на подобряващия настроението серотонин е да приемаме повече въглехидрати. Много пациенти са се научили да прилагат въглехидратна диета, за да подобрят емоционалното си ниво. При нискобелтъчна диета обилните количества въглехидрати повишават количеството на триптофана, жизненоважна аминокиселина, която се използва от мозъка за произвеждане на серотонин. Краткосрочните спадове на количеството триптофан в кръвта могат да предизвикат повторение на депресията ( при хора, при които е била диагностицирана).  Дългосрочният недостиг понижава активността в критичната област на челния дял (орбитофронталния кортекс), която се свързва с депресията.

Парадоксално е, че в дългосрочен план диета с малко количество въглехидрати не само предразполага към депресия, но и води към напълняване. Първите брънки от тази верига идват от удивителните проучвания, проведени в Нидерландия под ръководството на д-р К.Р. Маркъс. Тези европейски учени доказват, че хора с влошени от стрес депресивни симптоми се подобряват значително, ако се подложат на ниско белтъчна, високовъглехидратна диета.

Техните проучвания подкрепят факта, че склонните към стрес хора са по-застрашени от недостиг на серотонин в мозъка и че въглехидратите вероятно предотвратяват недостига на серотонин в стресови ситуации.  Интересно е още тяхното откритие, че богатата на въглехидрати диета не само блокира породеното от стрес влошаване на депресията, но  също и повишаването на кортизола. Докато същите хора  получават изостряне на депресията и повишаване на кортизола, когато приемат богата на белтъци, нисковъглехидратна диета преди стресовата ситуация.

Останалите брънки от веригата, свързващи диетата с високо съдържание на белтъци и мазнини с дългосрочен риск от напълняване, идват от учени в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Д-р Епел и колеги докладват връзка между стресовото повишаване на кортизола и преяждането.

Става все по-ясно, че избягването на въглехидрати може да е особено вредно за хора, които са склонни към породено от стрес преяждане. При нисък прием на въглехидрати такива хора са изложени на по-голям риск не само от склонност към депресия, но също и от повишаване на кортизола, което се свързва с преяждането.

Обилното количество нерафинирани плодове, зеленчуци и зърнени храни доставят най-добрата храна за челния дял. Всички тези храни съдържат здравословно количество въглехидрати и изобилстват с хранителни вещества (включително фибри) и захар в нерафинирана форма.

,,Изход от депресията” Д-р Нийл Недли

Можете да поръчате книгата на 0895 696 461