НЕ СЕ УБИВАЙ

Тютюневият дим е много по-опасен отколкото мнозина предполагат!
– Канцерогенен ефект.
Епидемиологични проучвания при пушачи:
Рак на белия дроб 90%
Рак на ларингса 85%
Рак на устната кухина, фарингса и хранопровода 70%
След прекъсване на тютюнопушенето рискът започва постепенно да намалява и след 10-15г. престава да бъде повишен.
В тютюневия дим са изолирани около 250 химични съединения, от които стотина имат канцерогенно действие: бензпирен, нитрозамин, никелови и кадмиеви съединения, циановодород, формалдехид и др.
– Радиоактивност. Доказани са значителни количества алфа радиоактивни частици в цигарения дим, които се отделят от няколко особено опасни радиоактивни изотопа- олово, бисмут, полоний. От 20 цигари те излъчват около 20 рада или 4 пъти над допустимото дневно количество. Чрез тютюневия дим всеки пушач и тези около него, дишат част от въздуха на Хирошима.
Всички органи и системи се поразяват от тютюневия дим!

– Белодробните увреждания са едни от най-тежките.
Увеличава бронхиалната секреция и променя състава и /по-гъста/, с което се нарушава бронхиалния дренаж.
Цитотоксичен ефект върху ресничестия епител в носа – губи защитната си функция и замърсители във въздуха и билестотворни агенти навлизат свободно в дихателната система.
Блокира дейността на алвеоларните макрофаги, които имат функцията да улавят и елиминират попаднали болестотворни причинители в белите дробове.
Патологоанатомични изследвания показват, че белите дробове на 45г. пушачи са морфологично променени като на 70 годишни непушачи.
При спиране на пушенето, след 2-3 месеца започват благоприятни функционални промени, ако не са настъпили необратими органични поражения.
Често заболяване сред пушачите е емфизема – състояние на белите дробове, при което се развива съединителна тъкан, която ограничава въздушните канали, водещи до алвеолите /въздушни торбички/. В края на краищата нагнетяването на въздух вътре създава достатъчно натиск за да се разкъсат междуалвеоларните прегради. Симптомите не се появяват, докато 50% от тъканта на белия дроб не бъде унищожена. Дишането е затруднено, с удължено издишване и честа експекторация. Прогнозата е неблагоприятна.

– Мозъкът е орган, където се осъществява най-сложната нервна дейност. За тази сложна дейност нервните клетки се нуждаят от значително количество кислород. Ето защо кръвоснабдяването на мозъка е много богато. Кръвоносните съдове са транспортните магистрали на кислорода. Никотинът намалява притока на кислород, като предизвиква спазъм на кръвоносните съдове.

– Нервните клетки генерират биотокове. Те се регистрират сенцефалограф. При пушене в енцефалограмата се появяват изменения, свидетелстващи за отслабване на биоелектричната активност на клетките на главния мозък. Особено чувствителна е мозъчната кора.

– Сърдечно-съдова система /ССС/.
Установено е, че сърцето на пушача извършва около 20-25 хиляди съкращения повече в денонощие, отколкото сърцето на непушач. Влиянието върху ССС може да се свърже със съдосвиващото действие на никотина и с дистрофичните промени в стените на кръвоносните съдове. По-чести са: стенокардията, инфарктът, атеросклерозата. Академик Ташев посочва, че сред пушачите инфарктът на миокарда се среща 8 пъти по-често, отколкото сред непушачите.
Човек често се успокоява с това, че се чувства добре, но не знае колко близко е до критичната граница на приспособителните си способности и кога ще прескочи тази граница. Средната статистическа възраст на прекаралите инфаркт сред пушачите е с 10г. по-малка.

– Влияние на жлезите с вътрешна секреция.
Особено силно влияние върху надбъбречните жлези – рязко покачване на адреналина /спазъм на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса, нарушено хранене на сърдечния мускул, на стомашната стена и др./
Щитовидна жлеза – при системно пушене се получава картина подобна на Базедова болест /учестен пулс, високо кръвно налягане, треперене, склонност към диарии и изпотяване, лесна раздразнителност/.
Панкреас – подтиска секрецията на инсулина.
Полови жлези – импотентност, смущения в менструалния цикъл.

– Влияние върху кръвта.
Въглеродният окис е с 200 пъти по-голям афинитет от кислорода към хемоглобина, вследствие на което го измества – настъпва кислороден глад, най-тежък за мозъка.

– Пасивно пушене. От многобройните компоненти на цигарения дим 50% попадат във въздуха. Като имаме пред вид, че при изгаряне на една цигара в образувалият се дим преминават 2-5 мг. никотин, то в една стая с кубатура 25 куб.м. е достатъчно изпушването на 2-3 цигари, за да настъпи токсично въздействие върху организма на всички присъстващи. В силно задимена стая непушачите вдишват за един час толкова никотин, колкото се поема при активно пушене на 2-3 цигари.

– Въздействие върху продължителността на живота.
Пушачите живеят от 6 до 12г. по-малко, в зависимост от количеството изпушени цигари дневно.
Да отнемем цели 6 или 12 години от живота си не е нищо друго освен самоубийство, с всичките последици от него.
I коринтяни 3:16,17 „Не знаете ли, че сте храм на бога и че Божият Дух живее във вас. Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали.”