НОВА ИНОВАЦИЯ В ЗДРАВЕТО

Прекъснатото гладуване или IF – яденето на нормални порции храна, но с периодични

епизоди без хранене – често се представя като нова иновация в здравето. Но много преди моят приятел Валтер Лонго от Калифорнийския университет в Лос Анджелис да започне да рекламира ползите от IF, учените са изучавали ефекта от периодичното ограничаване на калориите в продължение на по-голямата част от век.

През 1946 г. изследователите от Чикагския университет Антон Карлсън и Фредерик Хьолцел

подлагат плъхове на периодично ограничаване на храната и установяват, че когато са го

правили, тези, които гладуват всеки трети ден, живеят с 15 до 20 процента по-дълго от техните

братовчеди на редовна диета.  По това време се смяташе, че гладуването осигурява на тялото

„почивка“.  Това е много обратното на това, което сега знаем за това, което се случва на

клетъчно ниво, когато подлагаме телата си на стрес от липсата на храна. ( Включва се верига за

оцеляване, казвайки на гените за дълголетие да правят това, което са правили от първичните времена: да засилват клетъчните защити, да поддържат организмите живи по време на бедствия, да предпазват от болести и влошаване, да минимизират епигенетичните промени и да забавят стареенето).

P.S. През ,,разтоварващите“ дни не е задължително да се гладува. Може да се намалят калориите и да се консумира по-лека храна с предимно плодове и зеленчуци.Чувствителни промени в храненето следва да се правят след консултация с личния лекар, или съответния специалист при заболяване.

,,Продължителност на живота“  Проф. д-р Дейвид Синклер